Ingezonden persbericht

Amersfoort, 17 mei 2002

Primeur in Nederland:
Perzische panters
in Dierenpark Amersfoort

Op dinsdag 21 mei om 12:00 uur verwelkomt Dierenpark Amersfoort twee sterk bedreigde Perzische panters. Deze panters zijn afkomstig van collega-dierentuinen in Europa en zijn de enige in Nederland. Met de komst van deze dieren, neemt Dierenpark Amersfoort deel aan het Europese soortbehoudprogramma (EEP) voor de Perzische panter. In 54 dierentuinen door heel Europa leven slechts 114 van deze prachtige dieren.

Toen de laatste zwarte panter van Dierenpark Amersfoort van ouderdom was gestorven, ontstond ruimte voor panters van een raszuivere, bedreigde diersoort. De dierentuin van Münster, de Europese coördinator van het soortbehoudprogramma (EEP) voor de Perzische panter, was tegelijkertijd op zoek naar meer dierentuinen die wilden deelnemen aan dit soortbehoudprogramma. Dierenpark Amersfoort had interesse in deelname en kreeg het vertrouwen van de coördinator om deze bedreigde dieren te mogen huisvesten.

Welpjes
De panters hebben een dichte vacht van lange haren en zijn geelwit van kleur met zwarte vlekken. De vrouwelijke panter, Kiara, genaamd, komt uit de Franse dierentuin Champrepus, waar zij met haar ouders woonde. Het mannetje, King, komt uit Gelsenkirchen in Duitsland. Daar deelde hij een verblijf met zijn zus. Kiara en King zijn geen familie van elkaar, wat heel uniek is, want de meeste exemplaren van de 114 Perzische panters in Europese dierentuinen zijn verwant aan elkaar. Dierenpark Amersfoort hoopt dat het paartje snel voor nakomelingen zorgt.

Berggebieden
Perzische panters leven in de berggebieden van Iran, Armenië en tot voor kort in de zuidelijke gebieden van Rusland. Hoeveel panters er in het wild leven is niet precies bekend. Het is erg moeilijk om een schuwe diersoort te tellen in een ontoegankelijk, bergachtig en door oorlogen geteisterd gebied. Volgens voorzichtige schattingen zijn er minder dan 2000 dieren in het wild.

Noot voor de redactie,