Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT)

Persbericht van de AWT
21 mei 2002

Op weg naar de kenniseconomie; nu of nooit?!

De toekomst van de kennissamenleving moet centraal staan in het nieuwe kabinetsbeleid. Dat schrijft de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) in een brief aan de kabinetsinformateur.

Het opheffen van gebrekkigheden in onze samenleving (veiligheid, gezondheidszorg, onderwijs) zal een hoofdpunt zijn in het nieuwe regeerakkoord. De aandacht daarvoor dreigt de Europese én Nederlandse lange termijn doelstelling te maskeren om vóór 2010 tot een duurzame kenniseconomie te behoren met meer en betere banen en een robuuste sociale samenhang. Daarom dient dit kabinet ten spoedigste met een masterplan te komen.

De tijd dringt om Nederland tot de meest attractieve en competatieve kennissamenleving te maken.

Het vermogen tot snelle kennisvernieuwing, -ontsluiting en
-verspreiding is cruciaal voor het succes van de Nederlandse samenleving. Wil Nederland zijn welvaart behouden, dan moet de economie veel meer gaan profiteren van beschikbare kennis. De economische kansen staan buiten kijf. Maar daarnaast is minstens zoveel aandacht nodig voor het belang van kennis voor de kwaliteit van de samenleving. Wil Nederland zijn welzijn handhaven, dan is kennis nodig voor het vinden van oplossingen voor een breed scala aan maatschappelijke vraagstukken.

De AWT onderschrijft de Lissabon ambitie, maar constateert dat de overheid onvoldoende initiatieven neemt om de kennissamenleving te realiseren. De kloof tussen wens en werkelijkheid wordt eerder groter dan kleiner. De opleidingen vertonen een hardnekkige scheefgroei, de investeringen in het onderzoek stagneren en beschikbare kennis wordt onvoldoende benut.

Er moet veel gebeuren, wil Nederland vóór 2010 veranderen in de kennissamenleving die zich kan meten met de wereldtop. Daarom moet het nieuwe kabinet zo snel mogelijk komen met een masterplan dat het beleid en de uitvoering ervan voor de komende jaren aanzwengelt. De Raad stelt voor het navolgende voornemen in het Regeerakkoord op te nemen:

Een urgente hoofdtaak voor dit Kabinet is de realisatie van de Nederlandse ambitie binnen De Europese kennseconomie in 2010(EU-Lissabon verklaring). Daartoe resteren slechts twee volledige Kabinetsperioden. Mobilisatie van alle actoren voor een nationaal beleidsplan Kennissamenleving is noodzakelijk. Daartoe wordt aan één van de sleutelministerposten een zware regietaak toegekend.

Het briefadvies over Het Realiseren van Lissabon-doelstellingen is te raadplegen op de website van de AWT.

Meer informatie is te verkrijgen bij dr.ir. B.P.Th. Veltmann (voorzitter AWT) of mw. dr. V.C.M. Timmerhuis (secretaris AWT). Telefoon: 070 311 0929


* Ga terug naar de pers pagina

* Ga terug naar de AWT Homepage

* E-mail aan de AWT over deze WWW pagina's
* E-mail aan de AWT voor overige zaken

laatst gewijzigd 21 mei 2002