Katholieke Universiteit Nijmegen

Benoeming Faculteit der Letteren
Prof. dr. M. Erdrich benoemd tot hoogleraar Provinciaal-Romeinse Archeologie
Prof. dr. M. Erdrich is benoemd tot hoogleraar aan de KU Nijmegen met de leeropdracht ´Provinciaal-Romeinse Archeologie´. De leerstoel is gevestigd binnen de Faculteit der Letteren.

Michael Erdrich (1958, Keulen) studeerde aan de Universiteit van Bonn pre- en protohistorische archeologie met de nadruk op vroeg-middeleeuwse archeologie en aan het Instituut voor pre- en protohistorische archeologie (IPP) van de Universiteit van Amsterdam Dr. Erdrich had van juni 1987 tot januari 1988 de leiding over een grootschalig archeologisch onderzoek binnen de Romeinse vicus van Birciana (Weissenburg). Als wetenschappelijk medewerker was hij van februari 1988 tot augustus 1992 verbonden aan de Deutsche Forschungsgemeinschaft. Zijn werkzaamheden bestonden onder meer uit een inventarisatie van alle Romeinse vondsten uit de Duitse deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein en Nederland ten noorden van de Rijn. Van 1 april 1997 tot 1 april 2000 was hij KNAW-fellow met als opdracht: Vergelijkend onderzoek naar de integratie, consolidatie en desintegratie van verschillende regio's in de noordwestelijke grenszone van het Imperium Romanum. Op dit moment verricht dr. Erdrich NOW onderzoek naar de relatie tussen verschillende Germaanse stammen tussen Rijn, Elbe en zuidelijk Scandinavië met het Romeinse Rijk vanaf de tweede helft van de derde tot de vijfde eeuw

De afdeling Provinciaal-Romeinse Archeologie behoort tot de taakgroep Griekse en Latijnse Taal en Cultuur van de Faculteit der Letteren. Zij houdt zich bezig met de bestudering van de bewoningsgeschiedenis van de noordwestelijke grensprovincies van het Romeinse rijk, in het bijzonder die van Germania Inferior ofwel Neder-Germanië. De Romeinse versterkingen in ons land, en dan vooral de Nijmeegse legioenvesting, vormen een van de belangrijkste aandachtsgebieden van de afdeling. Deze belangstelling komt niet alleen tot uitdrukking in het onderzoek, maar ook in het onderwijs. Daarnaast wordt onderzoek verricht in kleinere forten in Nederland en sinds 1999 in Roemenië.
1-5-2002