Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

27 Ton consumentenvuurwerk uit handel gehaald

(21-5-2002) De Keuringdienst van Waren en de VROM-Inspectie hebben afgelopen oudjaar 27 ton consumentenvuurwerk uit de handel gehaald. Het vuurwerk voldeed niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Het meeste ervan was knalvuurwerk dat een te harde knal gaf.

In totaal hebben de Keuringsdienst van Waren en de VROM-Inspectie 61 partijen consumentenvuurwerk gecontroleerd. Uit onderzoek van de monsters bleek achttien procent daarvan niet aan de wettelijke eisen te voldoen. In 2000 was dat het geval bij 24 procent van het onderzochte consumentenvuurwerk.

Eisen
Het vuurwerk is onderzocht op geluidsniveau, ontsteekvertraging en stabiliteit tijdens functioneren. Vooral bij knalvuurwerk zijn het geluidsniveau en de ontsteekvertraging van belang. De knal mag niet harder zijn dan maximaal 153 decibel. Verder moet een rotje, nadat het lont is aangestoken, binnen drie tot acht seconden knallen, de zogenaamde ontsteekvertraging.
Bij siervuurwerk speelt ook de stabiliteit tijdens het functioneren een belangrijke rol. Siervuurwerk mag tijdens het branden niet omvallen, omdat het daardoor brandende delen kan verspreiden die omstanders kunnen raken.
Samenwerking
Afgelopen oudjaar hebben de Keuringsdienst van Waren en de VROM-Inspectie gezamenlijk de controles van consumentenvuurwerk uitgevoerd. Deze nauwe samenwerking had te maken met de overdracht van die toezichtstaak naar de VROM-Inspectie. Die overdracht was formeel op 11 december vorig jaar een feit.