Katholieke Universiteit Nijmegen

Bijzondere leerstoel Faculteit der Medische Wetenschappen-UMC Dr. J. J. van Binsbergen benoemd tot bijzonder hoogleraar Voedingsleer & Huisartsgeneeskunde
Met ingang van 1 mei 2002 is dr. J.J. van Binsbergen benoemd tot bijzonder hoogleraar Voedingsleer & Huisartsgeneeskunde aan het UMC/St Radboud en de KU Nijmegen. De leerstoel is ingesteld door de Stichting Zuivel, Voeding en Gezondheid te Utrecht en wordt gehuisvest bij de afdeling Huisartsgeneeskunde in het cluster Biomedische Wetenschappen en Extramurale Geneeskunde. Het onderwijs en het onderzoek zullen zich gaan richten op patiënten met chronische ziekten en een suboptimale voedingsstatus in de huisartspraktijk.

Dr. Jacob-Jan (Jaap) van Binsbergen (1946, Utrecht) studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Na drie jaar als arts werkzaam te zijn geweest in Kenia, vestigde hij zich in 1977 als huisarts te Brielle. In 1980 volgde dr. Van Binsbergen postacademisch onderwijs op het gebied van de voedingsleer aan de Wageningen Universiteit.
Door zijn wetenschappelijke activiteiten en publicaties heeft dr. Van Binsbergen een grote reputatie verworven op het gebied van voeding en gezondheid in de huisartspraktijk.
Jaap van Binsbergen was lid van diverse commissies, bijvoorbeeld bij de Nederlandse Hartstichting, het Voedingscentrum en de Internationale Heelsum Workshop. Tevens is hij betrokken bij de nascholing op voedingsgebied van huisartsen en bij de opzet van de patientenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Hij vervulde (gast)docentschappen bij de Haagse Hogeschool, Nutricia workshops, de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Universiteit Utrecht. Hij is eindredacteur van meerde boekenseries.

ZVG verricht onderzoek naar de invloed van zuivel en voeding op de gezondheid van de mens. Verder geeft ZVG voedingsvoorlichting aan (para)medici onder meer via VoedingsMagazine.
ZVG is reeds jaren een belangrijke partner voor wetenschappelijk onderzoek aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en ondersteunt onder andere de bijzondere leerstoel van Prof. Clive West "Voeding in relatie tot gezondheid en ziekte".

1-5-2002