Rijksuniversiteit Groningen

Benoemingen

Nieuwe leden KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft zeventien nieuwe leden gekozen, waaronder twee van de Rijksuniversiteit Groningen: mw.prof.dr. E.G.E. de Vries, hoogleraar Medische oncologie en prof.mr. J.H.A. Lokin, hoogleraar Romeins recht en zijn geschiedenis. De verkiezing tot Akademielid gebeurt uitsluitend op grond van geleverde wetenschappelijke prestaties. De leden komen maandelijks bijeen voor discussie over wetenschappelijke onderwerpen en zijn actief in besturen en commissies van de Akademie.

De in totaal tweehonderd leden van de Akademie kiezen jaarlijks nieuwe leden aan de hand van aanbevelingen uit de wetenschappelijke gemeenschap. De leden van de Akademie zijn
vooraanstaandewetenschaps-beoefenaren, werkzaam op alle terreinen van het wetenschappelijkonderzoek. Als een Akademielid de leeftijd van vijfenzestig jaar bereikt, komt zijn of haar plaats vrij voor een nieuw lid.

Liesbeth de Vries (Groningen, 1950) is sinds 1997 hoogleraar Medische oncologie bij de medische faculteit. Ze studeerde geneeskunde in Groningen, waarna ze een opleiding tot internist volgde in de Interne Kliniek van het Academisch Ziekenhuis Groningen. In 1982 promoveerde De Vries op het proefschrift 'Clinical and laboratory aspects of acute leukaemia'. Na een verblijf van een jaar als research fellow bij het City of Hope National Medial Center in Los Angeles (V.S.) keerde ze terug in Groningen en werd achtereenvolgens universitair docent (1983) en universitair hoofddocent (1989) bij Medische Oncologie.

Johannes Henricus Antonius Lokin (Ommen, 1945) is sinds 1977 hoogleraar Romeins recht en zijn geschiedenis aan de juridische faculteit van de RUG. Hij onderscheidt zich zowel nationaal als internationaal door zijn studie van het Byzantijnse recht. Ook zijn beoefening van het Romeinse recht valt op, waarbij hij tegen de stroom in de Groningse methode van leerstellige rechtsvergelijking op historische grondslag heeft bewaard en ontwikkeld. Deze methode wordt nu ook elders nagevolgd en sluit aan bij het Europees privaatrecht op basis van het ius commune. Lokin was twee jaar decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en voorzitter van de Nederlandse Juristenvereniging. Voorts bekleedde hij bestuursfuncties bij onder meer de Romanistenclub, de Société d'Histoire du Droit et de l'Antiquité, de Vereeniging tot Beoefening van Overijssels Regt en Geschiedenis, de Societas Graeca et Latina en de Groninger Schoolvereniging. Tot slot was hij president van de internationale en nationale Dickens Fellowship.

Informatie