ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV wint kort geding over recht op vrije menigsuiting (21 mei)

Kort geding Rispinge ABVAKABO FNV:
recht op vrije meningsuiting door rechter bevestigd

De voorzieningenrechter van de Rechtbank te Groningen heeft op 16 mei vonnis gewezen in het kort geding tussen Stichting Zorg en Service Smallingerland en vakbondsbestuurder Jan Vos en vakorganisatie ABVAKABO FNV. De laatsten hebben op alle punten gelijk gekregen van de rechter.

De stichting verweet vakbondsbestuurder Vos smadelijke aantijgingen te hebben gedaan bij het aan de kaak stellen van de ontoereikende zorgkwaliteit binnen het verzorgingstehuis Rispinge te Drachten. Vakbondsbestuurder Vos en ABVAKABO FNV hebben talrijke klachten over de arbeidsomstandigheden en de zorgkwaliteit binnen Rispinge ontvangen. Vos heeft hier de achterban middels enige informatie op de FNV-website over geïnformeerd, waarna de nodige publiciteit op gang kwam. Omdat het verzorgingstehuis zich in eer en goede naam aangetast voelde, begon zij een kort geding.
Vos en ABVAKABO FNV hebben op hun beurt het recht op vrije meningsuiting benadrukt en vordering in reconventie ingediend. Directeur Bosgraaf van de stichting wilde immers bestuurder Vos in het kader van georganiseerd overleg niet meer over de vloer hebben.

Blijkens het vonnis van het kort geding trekt de stichting op alle fronten aan het kortste eind en wordt het recht op vrije meningsuiting herbevestigd. Vakorganisatie ABVAKABO FNV is zeer verheugd over het oordeel van de voorzieningenrechter. Het recht op vrije meningsuiting brengt mee dat juist een vakbondsbestuurder volledige vrijheid van mening heeft en de signalen moet kunnen verantwoorden die vanuit de achterban plaatsvinden.

ABVAKABO FNV is voorts blij dat vakbondsbestuurder Vos weer toegelaten zal moeten worden als overlegpartner, eventueel gesanctioneerd door dwangsommen.

Behalve vanwege het recht op vrije meningsuiting, heeft het vonnis ook haar betekenis voor de vakbondsvrijheid.

ABVAKABO FNV en bestuurder Vos betreuren het in hoge mate dat de stichting de dialoog uit de weg is gegaan en op een ontoelaatbare wijze middels onheuse aantijgingen in de publiciteit de positie van vakbondsbestuurder Vos en ABVAKABO FNV heeft getracht te beschadigen. In het kader van het pleidooi werd namens de stichting zelfs betoogd dat Vos zich aan precisiebombardementen op de stichting zou hebben bezondigd. ABVAKABO FNV en bestuurder Vos willen nu weer op constructieve wijze de overlegverhoudingen met de stichting herstellen.

Met name stichtingsdirecteur G. Bosgraaf, lokatiehoofd W. Scheeres en advocaat mr J. Werle te Drachten hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door op ontoelaatbare wijze de reputatie van ABVAKABO FNV en zijn gewaardeerde vakbondsbestuurder te schaden.

Indien de stichting geen gevolg geeft aan het kort gedingvonnis en de dialoog uit de weg gaat, zullen Vos en ABVAKABO FNV niet schromen om de kwalijke rol van voornoemde heren in een bodemprocedure verder aan de kaak te stellen.


---