Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 21 mei 2002
Vruchtbare Pinksteren in Safari Beekse Bergen
Geboortes van giraffe en gibbon

De afgelopen Pinksterdagen waren zeer vruchtbare dagen voor Safari Beekse Bergen. Naast de grote belangstelling van bezoekers (twee topdagen) zijn er een withandgibbon en een Rotschild-giraffe geboren in het park. De gibbon werd op eerste Pinksterdag in de middag geboren. De jonge giraffe Carlo is een kind van moeder Karin en vader Dirk en werd in de vroege ochtend van tweede Pinksterdag geboren. Het jong drinkt goed en kon meteen zijn eerste stapjes zetten op de grote giraffevlakte van het park. In totaal zijn er nu twaalf giraffen te bewonderen in Safari Beekse Bergen.

De geboorte van deze giraffe en de gibbon zijn een goede aanwinst voor het park. De gibbons kregen vorig jaar een vernieuwd verblijf in het kader van de ontwikkeling van het nieuwe Azië-gebied. Moeder Rikky zorgde met haar vijfde jong voor gezinsuitbreiding. Hiervoor is voldoende plaats gezien hun grote verblijf.

De Europese dierentuinen hebben een speciaal fokprogramma (EEP) voor giraffen opgezet om de populatie te vergroten. In Safari Beekse Bergen is de laatste 5 jaar (als gevolg van dit fokprogramma) ieder jaar minimaal een geboorte geweest. Na een draagtijd van gemiddeld 14 à 15 maanden wordt een jong geboren. Het jong valt van een grote hoogte (zeker 2 meter) op de grond. De moeder blijft immers staan. Het giraffejong komt met de voorpoten en kop naar buiten en maakt vervolgens een koprol. Het dier komt terecht op de schouders waarvan de beenderen nog soepel en buigzaam zijn. Een giraffe is na de geboorte gemiddeld 1,50 m tot 1,60 m hoog. Een volwassen giraffe kan uitgroeien tot een hoogte van ruim 5,5 meter.

De giraffen zijn zowel vanuit de Safaribus als vanaf de Wandelsafari te bewonderen. De jong withandgibbon leeft samen met zijn ouders op een eiland voor de Rest-Oase. Dit restaurant ligt in het nieuwe Azië-gebied. Safari Beekse Bergen is gedurende de maand mei dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Met een all-in ticket voor de Safaribus, Safariboot, de Wandelsafari en de Safari met de eigen auto, kunnen de bezoekers een reis maken door het grootste dierenpark van Nederland. Volwassenen betalen voor het all-in ticket ¤ 12,50 p.p., kinderen 3 t/m 11 jaar betalen ¤ 11,- p.p. Voor meer informatie, de Beekse Bergen-infolijn: 0900-2335732 (0,40 euro per minuut), of internet:www.beeksebergen.nl.