Gemeente Alphen aan den Rijn


Alpha Trade Center in ontwikkeling langs de N11

Vandaag heeft wethouder J.H. Voogd namens de gemeente een overeenkomst getekend met de ontwikkelaars van het bedrijvencentrum Alpha Trace Center. Dit nieuw innovatief bedrijvencentrum komt aan de N11 te liggen in de hoek met de Leidse Schouw. Het wordt gerealiseerd door Boele & Van Eesteren uit Rijswijk en Elisabethhof Projectontwikkeling uit Leiden. Alphen aan den Rijn geeft middels dit initiatief een nieuwe impuls aan de economische ontwikkelingen binnen haar gemeentegrenzen. De aanleg van de N11 heeft het bedrijventerrein Molenwetering en de gemeente Alphen aan den Rijn als centrum van de Randstad al enige tijd in de schijnwerpers gezet. Met name de verbinding tussen de A4 bij Leiden en de A12 bij Bodegraven zal de vorming van een nieuwe Randstedelijke rondweg tot gevolg hebben.

Boele & Van Eesteren uit Rijswijk is een dochter van de Koninklijke Volker Wessels Stevin, bekend vanonder meer de herontwikkeling van de Van Nelle Fabrieken in Rotterdam en de Megastore Laakkwartier te Den Haag.

Elisabethhof Projectontwikkeling uit Leiden is de ontwikkelaar van één van de eerste meubelboulevards in Nederland, het Meubelplein in Leiderdorp en heeft daarnaast diverse ontwikkelingen in de regio succesvol afgerond, waaronder ook de herhuisvesting van de gemeentelijke buitendienst op het voormalige Geniecomplex. Beiden hebben ruime ervaring in de ontwikkeling van vernieuwende concepten en pakken deze uitdaging met beide handen aan.

De gemeente heeft voor deze locatie een zwaar pakket van eisen, waaronder "dubbel grondgebruik" neergelegd bij de ontwikkelaars. Het bedrijvencentrum moet een uitstraling hebben die de Poort van Alphen waardig is en dient plaats te bieden aan bedrijven met een hoogwaardig arbeidspotentieel. Met name de eis van "dubbel grondgebruik" past in de huidige visie van behoedzaam en efficiënt omgaan met de nog beschikbare bedrijventerreinen in het "Groene hart".

Binnen deze randvoorwaarden hebben Boele & van Eesteren en Elisabethhof samen met CEPEZED architecten uit Delft een plan gemaakt. CEPEZED architecten is een bureau dat internationale bekendheid heeft met een kenmerkende stijl voor strakke eigentijdse vormgeving met veel staal en glas. Zo heeft het bureau onlangs de prijsvraag gewonnen voor de bouw van de nieuwe Porsche fabriek in Leipzig.

Onderhavig plan volgt de lijnen van de bestaande panden langs de N11 en de zichtlijnen van de Leidse Schouw en de A. van Leeuwenhoekweg. De rondingen van de bebouwing zullen de entree naar het centrum vanaf de N11 via de A. van Leeuwenhoekweg als een nieuw "landmark" gaan accentueren.

Gekozen is voor een open binnenterrein waaraan een multifunctionele bedrijfsruimte ter grootte van in totaal ca. 25.000 m2, deels in twee lagen, van circa 8 meter hoog zal zijn ontsloten. Op het dak van de bedrijfsruimte is als het ware een tweede maaiveld gecreëerd waarop 5 kantoorschijven staan, van in totaal zon 14.000 m2. Dit "tweede maaiveld" zal het idee geven alsof men op een hoger straatniveau staat, zoals bij de ingang van de vertrekhallen voor Schiphol.

De kantoren zijn zowel vanaf de begane grond als direct via het parkeerdak bereikbaar. Er zijn twee op en afritten naar het parkeerdak met ruim 500 parkeerplaatsen. De kantoren kunnen enerzijds volledig worden geïntegreerd met de multifunctionele bedrijfsruimtes maar zijn ook apart te bereiken.

De nabijheid van een verdeelstation van de Nuon maakt het mogelijk om een groot vermogen aan stroom te kunnen leveren op deze locatie. Ook de aanleg van een glasvezelkabelverbinding naar dit project wordt onderzocht. In de plannen wordt rekening gehouden met eventueel gemeenschappelijk te realiseren voorzieningen, zoals een kinderdagverblijf, lunch gelegenheid en een sport fitness centrum.

Het Alpha Trade Center zal een dynamisch centrum worden van hoogwaardige bedrijvigheid aan de rand van Alphen aan den Rijn in het hart van de Randstad.

Persbericht 30,16 mei 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 21 mei 2002 laatste wijziging