Ingezonden persbericht

Gezamenlijk advies ICT-branche aan nieuw kabinet

Woerden, 21 mei 2002

De branche-organisaties in de ICT-sector Nederland~ICT, NLIP en VECAI hebben in een open brief aan het nieuwe Kabinet aandacht gevraagd voor vier cruciale punten in de maatschappelijk en economische ontwikkeling van Nederland: gecoördineerd kabinetsbeleid over ICT, integrale aanpak van veiligheid en betrouwbaarheid van internet, stimulering van de markt voor infrastructuren en het wegwerken van knelpunten bij ICT in het onderwijs.

De drie organisaties pleiten voor een slagvaardig en visionair ICT-beleid, dat volgens hen cruciaal is voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling van Nederland. ICT is een belangrijke enabler van onze samenleving. ICT levert bovendien een wezenlijke bijdrage aan de economische groei. Daarom kan ook het nieuwe kabinet niet om ICT als beleidsprioriteit heen. Nederland kan het zich niet permitteren om géén adequaat ICT-beleid te voeren.

Om de regie te kunnen houden over de ontwikkeling van Nederland tot informatiesamenleving moet het nieuwe Kabinet de nadruk leggen op het scheppen van de juiste randvoorwaarden. De drie organisaties noemen vier belangrijke punten, die daarvoor moeten worden opgepakt: a) ICT gecoördineerd kabinetsbeleid, waarbij het kabinet zich laat adviseren door een breed samengesteld forum van maatschappelijke vertegenwoordigers; b) een integrale aanpak van Veiligheid en Betrouwbaarheid in de Digitale Delta. Niet alleen ter bescherming van de Nederlandse informatiesamenleving maar ook voor de versterking van onze internationale concurrentiepositie; c) een snelle invoering van de nieuwe Brusselse telecommunicatiewetgeving, waarmee de markt voor infrastructuren wezenlijk wordt gestimuleerd. Ook zou de overheid haar informatiediensten in 2006 volledig on-line moeten aanbieden; d) extra stimulering van ICT in het onderwijs door het wegwerken van knelpunten, zoals op het gebied van aanschaf, beheer en docentenopleidingen.

Ondertekenaars zijn de samenwerkende brancheorganisaties in de ICT-sector: q VECAI is de koepelorganisatie van Nederlandse kabelbedrijven. Haar leden verzorgen voor 97% van de kabelabonnees de doorgifte van radio- en televisiesignalen en bieden ook overige diensten als kabelinternet, telefonie en digitale kabeltelevisie. q NLIP is de vereniging van Nederlandse internetaanbieders en vertegenwoordigt circa 50 Nederlandse ISPs die gezamenlijk een marktaandeel hebben van meer dan 80% op de internettoegangsmarkt. q Nederland~ICT is de federatie van de brancheverenigingen FENIT, ICT Telecom en VIFKANTEC, die ruim 450 ICT-bedrijven vertegenwoordigen met een gezamenlijke omzet van ruim 25 miljard euro en 225.000 werknemers.

Bijlage: Open brief aan het nieuwe Kabinet.


---
Noot aan de redactie (