Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Week van de Zee

Zeewatertemperatuur
Temperatuur Noordzeewater wekelijks in beeld gebracht door de NOAA satelliet

Behalve voor het monitoren van het weer (met name wolken) boven Europa gebruikt het KNMI de NOAA weersatellieten ook om de temperatuur van het Noordzeewater in beeld te brengen. Met de infrarood camera aan boord van de NOAA satellieten wordt de temperatuur van het zeewater met een nauwkeurigheid van een halve graad gemeten. Om het zeewater in beeld te krijgen dient de hemel wel wolkenvrij te zijn. In ons wolkenrijke klimaat is dat echter meestal niet het geval. Het KNMI heeft een oplossing voor deze beperking gevonden door van alle beelden die in één week tijd van de Noordzee ontvangen worden een samengesteld beeld (composietbeeld) samen te stellen. De satelliet maakt minimaal 4x per etmaal een opname van de Noordzee en dus minimaal 28x per week. Het idee van het "week" composietbeeld is gebaseerd op de aannamen dat ieder plekje van de Noordzee in één van de 28 opnamen onbewolkt is en dat de zeewatertemperatuur in één week tijd redelijk constant is.

Uit de ervaring die het KNMI al ruim 10 jaar heeft met dit product is gebleken dat deze aannamen over het algemeen correct zijn en in de meeste gevallen leiden tot een zeer bruikbaar product. Hieronder ziet u voorbeelden van woensdag j.l als dagopname (dag met bewolking, zie witte vlekken) en de afgelopen week als composietbeeld. De Noordzee temperatuurbeelden worden niet alleen al jaren gebruikt door de meteorologen bij hun taakuitvoering, ook worden de beelden sinds begin 2001 als input gebruikt voor het HIRLAM weermodel van het KNMI.

De actuele temperatuurbeelden van de Noordzee (en ook heel Europa) staan wekelijks op het KNMI internet. In het kader van de "Week van de Zee" wordt naast het wekelijkse composiet ook een dagelijks composietbeeld van de Noordzee watertemperatuur weergegeven. Het beeld laat dus weliswaar de meest actuele watertemperatuur zien maar zal op de meeste dagen ook veel witte vlekken (= wolken) vertonen.

Boven: dagopname van woensdag 17 mei j.l.

Onder: Composietbeeld van week 19

Laatste wijziging: 18 mei 2002
Vragen en reacties:
Monique Somers en Harry Geurts
Copyright © KNMI