FENIT

ICT-sector lijkt aan te trekken door investeringen midden- en kleinbedrijf

15-05-2002 Het Centraal Planbureau publiceerde onlangs de nieuwste bedrijfstakramingen voor de ICT-sector in het rapport ICT 2001-2003. Hoewel de verwachtingen ten opzichte van de vorige editie naar beneden zijn bijgesteld, blijft de ICT-sector bovengemiddeld groeien.

Ruim een jaar geleden bedroeg de verwachte omzetgroei van de ICT-sector voor 2001 nog bijna 10 %. Uiteindelijk blijkt hiervan met 3,5 % slechts ongeveer eenderde te zijn gerealiseerd. Ook de verwachte omzetgroei voor 2002 is ten opzichte van de voorgaande editie van dit CPB-rapport neerwaarts bijgesteld van 7,5 naar ruim 3 %. Voor zowel 2001 als 2002 ligt de sector nog wel ruimschoots boven het landelijk gemiddelde, aangezien de economische groei voor 2001 uiteindelijk is vastgesteld op iets meer dan 1 % en de verwachting voor 2002 inmiddels wordt geraamd op 1,5 %.

Nog positiever over de groei van de ICT-industrie is een studie door de IDC (International Data Corporation). Onderzoek in negen Europese lidstaten, waaronder Nederland, wijst op groeisnelheden van 9 à 15 % per jaar.

Uit de derde editie van ICT Barometer van Ernst & Young blijkt dat het mkb één van de belangrijkste groeimarkten is voor de ICT-sector. Aan dit tweemaandelijks onderzoek naar actuele ontwikkelingen in de ICT-sector nemen meer dan vijfhonderd Nederlandse directeuren, managers en ICT-professionals deel. Voor bedrijven met 20 tot 100 werknemers bedraagt de toename van het budget dat de komende twaalf maanden beschikbaar wordt gesteld voor ICT ruim 32 procent ten opzichte van het voorgaande. Opvallend hierbij is dat bijna 80 % van deze bedrijven de budgettoename onafhankelijk van een eventueel herstel van de economie wil doorvoeren.

copyright FENIT 2002

Ga terug