PRICEWATERHOUSECOOPERS

IASB moet herziening van haar standaarden voltooien

IASB moet herziening van haar standaarden ruim
voor de deadline van 2005 voltooien

PricewaterhouseCoopers is blij met de publicatie door de International Accounting Standards Board (IASB) van haar eerste ontwerp-standaard, betreffende noodzakelijke verbeteringen van enkele bestaande internationale normen voor jaarrekeningen en verslaggeving (international accounting standards, ofwel IAS). Deze ontwerp-standaard vormt echter slechts een onderdeel van de herzieningen die nodig zijn voordat de IAS in 2005 in het gehele Europese bedrijfsleven kunnen worden ingevoerd.

Fred Konings, partner van PricewaterhouseCoopers, zei het volgende: Wij zijn overtuigd voorstander van de algehele toepassing van IAS ter bevordering van de wereldwijde harmonisatie voor financiële rapportage. Het maakt niet uit of alle landen daartoe IAS overnemen, of dat IAS en de vele nationale normen voor verslaggeving zodanig convergeren dat er geen wezenlijke verschillen meer bestaan.

De eerste ontwerp-standaard betreft relatief kleine aanpassingen aan enkele normen. De herziening van de normen voor financiële instrumenten, die in juni zal worden gepubliceerd, stelt de IASB voor grotere uitdagingen.

Konings vervolgt: Deze actie van de IASB laat zien hoe het staat met haar doelstelling om IAS voortdurend te verbeteren op basis van de beste oplossingen. Deze 400 paginas zijn echter niet meer dan een eerste stap. De IASB moet meer haast maken met de herziening van de normen die in deze update nog niet aan de orde komen, zodat we bedrijven die zich in 2005 of eerder willen gaan richten op IAS op zo kort mogelijke termijn maximale zekerheid kunnen bieden.