---

Ministerie van Defensie



---

foto: EOD ruimt vliegtuigbom Bosnië (KL, Rompelman)

EOD Bosnië maakt "helikopterbom" onschadelijk

21-05-2002

Het team van de Explosieven Opruimings Dienst van 42 (NL) Gemechaniseerd Bataljon in Bosnië heeft zaterdag (18 mei) een bom van 225 kilo in het dorpje Sehici bij Gornji Vakuf onschadelijk gemaakt. De lokale bevolking had de waarschijnlijke aanwezigheid van een bom eind april gemeld. Het was voor het eerst dat de Explosieven Opruimingsdienst van de Koninklijke Landmacht in Bosnië een vliegtuigbom onschadelijk maakte.

Onder grote belangstelling van de plaatselijke bevolking begon de EOD zaterdag met het graafwerk en werd ontdekt dat er inderdaad een zware bom lag. Volgens de EOD gaat het om een Amerikaanse bom uit de Tweede Wereldoorlog. "In de herfst van 1993 is de bom tijdens de strijd die hier toen plaatsvond, vermoedelijk afgeworpen door een helikopter. De Kroaten hebben er een eigen staartvin op gezet", legt adjudant Hoek van de EOD uit. "Het is de eerste keer dat de EOD een vliegtuigbom in Bosnië onschadelijk maakt. In Kosovo zijn wij dat meerdere malen tegengekomen, maar nog nooit in Bosnië," vertelt de adjudant.

Adjudant Hoek begeleidde, samen met zijn luchtmachtcollegas kapitein Van Kessel, adjudant Huijbens en sergeant-majoor Jacobs, het onschadelijk maken van de bom. De genisten korporaal 1 Kok en korporaal Schipper zorgden voor het graafwerk. "De bom had twee ontstekers", vertelt adjudant Hoek. "Een in de neus en één in de staart. We vonden de bom op ongeveer drie meter diepte. Als de explosieven daadwerkelijk waren ontploft, was er een krater van twintig meter ontstaan en had een groot deel van het dorp platgelegen."

Het onschadelijk maken van de bom is een goede stimulans voor de operatie Harvest. Dit is de voortdurende actie van SFOR om de lokale bevolking er toe te laten bewegen hun wapens en munitie over te dragen. Hierbij kunnen ook ongesprongen projectielen aangegeven worden zoals mijnen of zoals deze keer een bom in Sehici. (foto's: luitenant Rompelman, SFOR)