Voorlichtingsbureau Vlees

Persbericht d.d. 5/17/2002

17-05-2002: Nederlands lamsvlees, nu op z'n lekkerst!

Ons land heeft in het voorjaar zijn eigen primeurs en tradities. Nederlands lamsvlees is zon primeur, het is in deze tijd volop verkrijgbaar. Zonder twijfel is Nederlands lamsvlees een werelds product, waarvan de smaak tot ver buiten onze landsgrenzen wordt geroemd. De maanden mei en juni zijn bij uitstek geschikt om ruimschoots aandacht te schenken aan lamsvlees van eigen bodem. Het aanbod is groot en het jonge vlees is van topkwaliteit.

Smaak
Nederlands lamsvlees onderscheidt zich onder andere door de milde smaak. Daarnaast heeft het een uitstekende vlees/bot verdeling en ook de vlees/vetverhouding is ideaal, wat de smaak ten goede komt. Lamsvlees dient zo heet mogelijk te worden geserveerd, dan is het op zijn lekkerst.

Bereiding
Een zeer eigentijdse bereidingstechniek van lamsvlees, naast de vele andere manieren van bereiding, is de bereidingswijze bakkerellen. Hierbij wordt het jonge vlees eerst met olie ingemasseerd en vervolgens zachtjes gebakken op een matig vuur. Tijdens het bakken dient het vlees veelvuldig te worden gekeerd en bewogen in de pan. Vooral de lamskoteletjes zijn zeer goed te bakkerellen. Maar lamsvlees is ook heel geschikt om te grillen en te barbecuen of te braden in de oven. En wat dacht u van stoofvlees van het lam (schenkel en delen van de schouder). Niet alleen om te stoven maar ook heerlijk in folie op de barbecue. Ook is lamsvlees prima te combineren met andere lenteprimeurs, zoals peultjes, lamsoren, sperzieboontjes of Hollandse asperges. En niet te vergeten verse kruiden, zoals tijm, rozemarijn, dragon en munt verrijken de smaak van lamsvlees.

Lamsvlees wordt vaak ervaren als een moeilijk te bereiden product. Als u kijkt naar de lamsvleesrecepten op www.vlees.nl en in de folder Lamsvlees, mals vlees om nu van te genieten (ook te bestellen via internet) ziet u dat dit reuze meevalt.

Een recept met lamsbout, een overheerlijk stuk vlees en eenvoudig te bereiden in de oven:

Lamsbout met nieuwe krielaardappeltjes en Zaanse mosterdjus Hoofdgerecht voor 6 personen

Ingrediënten

1 lamsbout zonder bot van ca. 1 kilo

1½ kilo krielaardappelen, nieuwe geschrapt
¼ liter bouillon
100 gram boter
3 eetlepels Zaanse mosterd
4 eetlepels slaolie
peper
zout
verse kruiden, bijvoorbeeld tijm, oregano

Benodigdheden
braadslede

Bereidingswijze

1. Laat het vlees afgedekt op temperatuur komen.
2. Verwarm de oven voor op 220ºC.

3. Dep de lamsbout droog met keukenpapier. Kruid het vlees (niet zouten), leg het in de braadslede, verdeel de boter erover en giet de olie er op.

4. Leg de aardappeltjes ernaast.

5. Schuif de braadslede in het midden van de hete oven. Temper de oven na 15 minuten tot 180ºC en laat de lamsbout nog ca. 30 minuten braden; het vlees is dan nog rosé van binnen. Bedruip het vlees tijdens het braden om de 10 minuten met de braadboter en schep de aardappeltjes geregeld om.

6. Neem de braadslede uit de oven, verpak de lamsbout in aluminiumfolie en laat deze 15-20 minuten rusten.
7. Schep de aardappeltjes uit de braadslede en houd ze warm.
8. Voeg de bouillon aan de braadboter in de slede toe, roer de aanbaksels op de bodem van de braadslede los met een vork en breng de jus op smaak met zout en peper.

9. Snijd de lamsbout in niet te dunne plakken.
Lekker met jonge voorjaarsgroenten zoals peultjes, worteltjes en lenteuitjes, kort gekookt en afgemaakt met een klontje boter en wat fijngehakte kervel.

Bereidingstijd
ca. 60 minuten

Voedingswaarden per persoon
Energie: 2400 kJ / 580 kcal
Koolhydraten: 37 gram
Eiwit: 33 gram
Vet: 34 gram

Dit gerecht bevat 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ijzer voor vrouwen en 34% voor mannen.