Rechtbank Leeuwarden



Vervallen dijkhuisje terecht gesloopt (gemeente Het Bildt)
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 21-05-2002

Op last van burgemeester en wethouders van Het Bildt is op 12 augustus 1999 een vervallen dijkhuisje gesloopt. De eigenaresse van het pand heeft de rechtmatigheid van deze toepassing van bestuursdwang bij de rechtbank aangevochten en heeft verzocht om schadevergoeding.

De rechtbank is het met de gemeente eens dat de woning een gevaar voor de veiligheid vormde. De eigenaresse heeft lang genoeg de tijd gehad om het dijkhuisje op te knappen, maar renovatie is achterwege gebleven. Volgens de rechtbank is verweerder dan ook terecht tot de sloop van het pand overgegaan. Het verzoek van de eigenaresse om schadevergoeding is door de rechtbank afgewezen, omdat het pand als zodanig geen waarde meer had en de eigenaresse verder op geen enkele wijze heeft onderbouwd waaruit haar schade zou bestaan.

Om formele redenen is het beroep wel gegrond verklaard. Dit heeft verder tot gevolg dat de gemeente de kosten van het slopen niet op de eigenaresse kan verhalen. Voor zover die kosten wel op haar zijn verhaald, moet de gemeente die -verhoogd met wettelijke rente- terugbetalen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE2703
(Zie het originele bericht)