Ingezonden persbericht

Nepvirus 'jdbgmgr.exe' zorgt voor paniek

Gebruiker wordt per e-mail verzocht het bestand te wissen

ALMERE, 21 mei 2002 ­ De redactie van Computer X is overspoeld door gebruikers die vreesden een nieuw en dodelijk computervirus te hebben. Zij kregen Nederlandstalige e-mails van vrienden en bekenden waarin hen werd opgeroepen het gevaarlijke virus JDBGMGR.EXE op de harde schijf op te sporen en onmiddellijk te verwijderen. Het virus ­ dat zo nieuw was dat het niet door bestaande virusscanners herkend kon worden ­ zou enkele dagen niets doen en daarna keihard toeslaan.

Kort onderzoek van Computer X wees uit dat het om een standaard Windows bestand ging, dat in vrijwel alle versies te vinden is. De oorspronkelijker verzender beschuldigd een 'java debugger manager' dat nodig is om bepaalde java applets uit te voeren. Gebruikers die het 'virus' verwijderd hebben lopen dus kan op foutmeldingen.

Het nepvirus was bij de Anti-Virus bedrijven al lang bekend. Volgens hen doken de eerste varianten al op in April, maar de laatste dagen zijn er nieuwe ­ Nederlandstalige ­ versies opgedoken. De berichten verschenen ook al in het Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Duits. Dat impliceert dat lokale vertalers zich hebben laten verleiden om het bericht met opzet door te sturen, in hun eigen taal.

Het bericht klink in eerste instantie dan ook best geloofwaardig: "Dit bericht ontving ik vandaag. Kijk aub in jullie systeem of dit virus ook bij jullie is gekomen. Ik vond het ook op mijn harde schijf maar had nog geen problemen. Het is een virus dat eerst 2 weken niks doet en daarna pas toeslaag. Het gaat ongemerkt naar iedereen in je adresboek. Het is heel makkelijk om het te traceren en te verwijderen. Hoe dat moet lees je hieronder. "

Vervolgens wordt de gebruiker aangeraden het bericht zo snel mogelijk door te sturen naar vrienden en bekenden. Dat verklaart mede het succes van de Hoax, omdat het alarmerende bericht afkomstig is van een bekende (die er blijkbaar in gelooft).

Met name onervaren computergebruikers zijn hiervan de dupe geworden. Een oplettende gebruiker had al snel kunnen zien dat het beruchte bestand ­ met de afbeelding van een beertje ­ een datum had dat gekoppeld was aan de Windows versie. Zo is het bestand bij Windows 2000 gemaakt in het jaar 1999 (dat zou dus wel een heel oud virus zijn!), in ME het jaar 2000 en in Windows XP 2002.

Dergelijke nepwaarschuwingen zijn niet nieuw, vorig jaar mei deden vergelijkbare berichten de ronden over het bestand SULFNBK.EXE ­ tevens een Windows bestand. De berichten hebben een bedreigende toon en beweren tevens dat de virussen niet herkend worden door bekende Anti-Virus programma's van McAfee en Norton. Het feit dat de gebruiker ontdekt dat hij of zij daadwerkelijk een mogelijk virus op de computer heeft staan heeft regelmatig als schrikreactie dat het bestand onmiddellijk verwijderd wordt.

DE REMEDIE

In het gunstigste geval bevindt het verwijderde bestand zich nog in de prullenbak, waardoor het weer hersteld kan worden. Is dat niet het geval, maar Windows functioneert verder goed, dan hoeft er niet per direct actie te worden ondernomen. Computer X biedt tevens tijdelijk de mogelijkheid de bestanden te downloaden, voor Windows ME en XP.

Voor meer informatie: http://www.computerx.nl
Directe link: http://magazine.examedia.nl/#1021927193

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=