Ingezonden persbericht

Persbericht
Voorburg/Utrecht, 21 mei 2002

Grote regionale verschillen op kantorenmarkt
Doorsnee kantoren moeilijker te verhuren

Aan het begin van dit jaar werd meer dan 3,3 miljoen m2 kantoorruimte te huur aangeboden in kantoren, een stijging van 37% ten opzichte van het jaar daarvoor. Uit onderzoek van DTZ Zadelhoff en NEPROM (de Vereniging van Nederlandse Projektontwikkeling Maatschappijen) blijkt dat met name in de regio's in Zuid- en Noord-Nederland vraag en aanbod op de kantorenmarkt uit evenwicht zijn. Het zijn daarbij juist de doorsnee kantoren op de minder goede locaties die het meeste last hebben van de vraaguitval.

De kantorenmarkt is niet meer in evenwicht. Voor het derde achtereenvolgende jaar is het aantal te huur aangeboden vierkante meters kantoorruimte toegenomen en het aanbod stijgt nog steeds. Uit de Aanbodmonitor Kantoorruimte 2002, die door DTZ Zadelhoff in samenwerking met de NEPROM wordt uitgegeven, blijkt niet alleen dat er grote regionale verschillen in de marktsituatie bestaan, ook blijkt dat bepaalde typen kantoren bovengemiddeld vaak in de aanbodcijfers terugkomen. In de regio's Utrecht, Rotterdam en Den Haag is er relatief weinig aanbod van kantoren. In Amsterdam en Schiphol de belangrijkste kantorenmarkten van het land is relatief veel meer aanbod aanwezig. Het aanbod is daar het afgelopen jaar met 50% toegenomen. Toch zijn het vooral regio's buiten de Randstad die het wat de kantorenmarkt betreft duidelijk minder goed doen. In Groningen, Zwolle, Den Bosch, Breda en Maastricht heeft de omvang van het kantorenaanbod een zorgwekkende omvang aangenomen in relatie tot de opname.

Uit de Aanbodmonitor blijkt dat het vaak de doorsnee-kantoren zijn die het slachtoffer zijn van de ruime marktsituatie: vooral niet al te grote kantoren op snelweglocaties met huren in het middensegment blijken moeilijk verhuurbaar. Veel van de aangeboden kantoren beschikken daarbij als gevolg van overheidsbeleid vaak over te weinig parkeerplaatsen. Voor de kantoren die vlakbij een treinstation liggen én die goed met de auto bereikbaar zijn, is in het algemeen nog wel relatief makkelijk een huurder te vinden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan 50% van het kantooraanbod bestaat uit nieuwbouwprojecten. Hiervan is overigens een groot deel nog in aanbouw. Het hoge percentage nieuwbouw is het gevolg van de grote bouwproductie van de afgelopen jaren. Halverwege de jaren negentig lag dit percentage vijf jaar lang onder de 20%. De grote bouwproductie heeft samen met de teruggang in de economische groei geleid tot leegstand op de kantorenmarkt. Hoewel echte leegstand - zo blijkt uit het onderzoek - nu nog beperkt is verwachten DTZ Zadelhoff en NEPROM dat wanneer in 2002 en 2003 de nu nog in aanbouw zijnde kantoren worden opgeleverd, de leegstand snel zal toenemen. In de vragersmarkt die zo ontstaat is het meer dan verstandig om voorzichtig om te gaan met de bouw van nieuwe kantoren.



Ingezonden persbericht