Vakopleiding Transport en Logistiek


15 MEI 2002

VTL in 2001: investeren in vooruitgang

Het afgelopen jaar was voor VTL vooral een jaar waarin veel werd geïnvesteerd. Zowel kwalitatief als kwantitatief was er sprake van groei. Het aanbod van SCT en VTL werd geïntegreerd tot ManagementSchool. Het Heftruck Opleidingen Centrum (HOC) in Zuidlaren en Meppel is overgenomen, zodat VTL nu twee extra opleidingslocaties in het noorden van het land heeft. De meerjarencampagne Chauffeur Worden is opgestart en ook op het gebied van huisvesting is geïnvesteerd.

Het zojuist verschenen jaarverslag laat zien dat de cursusomzet zich in 2001 positief heeft ontwikkeld. Er is sprake van een substantiële groei. De groei is onder andere toe te schrijven aan de overnames van HOC en SCT Training & Opleiding. Voor de ontwikkeling van de omzet op standaardcursussen geldt dat de omzet in het goederenvervoer over de weg licht daalde. Binnen de sector logistiek steeg de omzet fors. Dankzij het opleidingsbeleid van SKKP (Stichting Kwaliteitsbevordering van het Kleinschalig Personenvervoer) zijn weer veel taxichauffeurs in de gelegenheid gesteld om een cursus te volgen. In de Rijn- en Binnenvaart deed zich een lichte daling voor. De omzet die is gerealiseerd met maatwerkprojecten groeide substantieel, bijna 35%. Het aantal leerlingen, dat via een detacheringsovereenkomst met VTL een beroepsopleiding volgt, is licht afgenomen. Ook voor reïntegratie vielen de resultaten enigszins tegen. Dit is vooral te wijten aan de herstructurering van de sociale zekerheid, die in 2001 werd doorgevoerd.

ICT in opleiden
Door ICT in opleidingsprogramma's te gebruiken kan het rendement van de opleidingen worden vergroot. ICT biedt meer flexibiliteit in plaats en tijd, en in de toepassing van verschillende, meer geïndividualiseerde onderwijsconcepten. Concreet heeft dit in 2001 geleid tot het ontwikkelen van de cursus ADR Teleleren. De cursisten krijgen via internet een animatiefilm van een rit te zien, waarin allerlei aspecten van het rijden met gevaarlijke stoffen aan bod komen. De rit wordt onderbroken voor oefeningen en meerkeuzevragen. Daarnaast is gewerkt aan de ontwikkeling van onder andere Computer Based Training ter ondersteuning van de rijopleidingen op de trucksimulators.

Trucksimulator
In 2001 is hard gewerkt aan het VTL Trucksimulatorcentrum in Houten dat op 13 mei 2002 officieel werd geopend. Tijdens de bouw gingen de trainingen op de simulator, die al in Alphen stond, gewoon door. In 2001 werd de simulator onder meer ingezet voor de basisrijopleiding van leerling-chauffeurs. Ongeveer 200 leerlingen hebben hun eerste rijlessen als onderdeel van het rijbewijs C op de simulator gevolgd. Ze leren wegrijden, stoppen, schakelen en de bijzondere verrichtingen. In de simulator kunnen ze ook moeilijke verkeerssituaties en specifieke omstandigheden oefenen, zoals rijden in de mist. Daarnaast is de simulator ingezet voor training van ervaren chauffeurs in diverse maatwerktrajecten voor ondermeer enkele bedrijven uit het goederenvervoer, het Ministerie van Defensie en ECT.

Chauffeur Worden
Op 25 september 2001 is de meerjarige imagocampagne Chauffeur Worden van start gegaan. Door de groei van het goederenvervoer en de krapte op de arbeidsmarkt dreigt er zeker op (middel)lange termijn een groot tekort aan chauffeurs in het goederenvervoer. Bij de werving speelt het imago van het beroep een grote rol. Uit onderzoek blijkt dat het heersende beeld van de chauffeur dat van de internationale rijder is. Er zijn echter vele typen chauffeurs, vele soorten vervoer en vele mogelijkheden in het wegtransport. De campagne laat zien dat er voor iedereen perspectief is. De campagne is ook specifiek gericht op groepen die in het chauffeursvak nog ondervertegenwoordigd zijn. Het centrale onderdeel van de campagne is de website www.chauffeurworden.nl. In 2001 hebben ruim 20.000 mensen deze site bezocht. Zo'n 1600 mensen hebben via de site opleidingsinformatie aangevraagd. Chauffeur Worden is een meerjarige campagne. Het is noodzakelijk dat de sector onderzoek blijft doen en VTL campagne blijft voeren om de sector aantrekkelijker te maken voor verschillende doelgroepen, waaronder allochtonen en vrouwen.

Organisatieontwikkeling
Om een eenduidiger dienstverlening aan haar klanten te kunnen bieden, heeft VTL in 2001 haar bedrijfsproces onder de loep genomen. De verkoop en uitvoering van cursussen blijft decentraal, maar de administratieve units zullen allen in Rotterdam worden ondergebracht. Vanaf 1 januari 2003 gaat VTL volgens de nieuwe opzet functioneren.

Vooruitzichten
De verwachtingen voor 2002 zijn positief. De introductie van de ManagementSchool zal zeker leiden tot extra omzetgroei en ook de continuering van de groei in bedrijfsspecifieke maatwerkprojecten zal doorzetten. De komende jaren staan in het teken van verdere uitbouw en integratie van de activiteiten. Professionalisering, innovatie, integratie, rendementsverbetering en samenwerking zijn daarbij de sleutelwoorden.

Alphen aan den Rijn
15 mei 2002