NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht Minder huizenkopers dwingen gemeenten tot een beter volkshuisvestingsbeleid

Het aantal huizenkopers neemt af. Vooral ouderen en mensen met geld stellen het kopen van een huis in toenemende mate uit omdat zij niet het huis van hun gading vinden. Jongeren daarentegen blijven even fanatiek als het gaat om verhuizen. Hierdoor ontstaat een ongewenste druk op de zogeheten onderkant van de markt. Om deze druk op te vangen moeten gemeenten een op doorstroming gericht volkshuisvestingsbeleid gaan voeren. Hierin past echter niet het op grote schaal bouwen van goedkope huurwoningen.

Dit concludeert NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers naar aanleiding van de rapportage Huizenkopers in Profiel. Uit deze woonenquête blijkt dat ongeveer een half miljoen huishoudens er serieus over denken om binnen twee jaar naar een koophuis te verhuizen. Dit is ruim 200.000 minder dan in het jaar ervoor. Hiermee is de dalende verhuistrend verder voortgezet.

Opvallend is dat vooral ouderen en welvarende gezinnen met kinderen steeds vaker afhaken. Hun wensenpakket ligt dermate hoog dat zij niet het huis van hun gading vinden. Is echter eenmaal hun droomwoning gevonden, dan zijn veel huizenkopers bereid er goed voor te betalen. Gemiddeld hebben zij 256.000 euro voor het volgende koophuis over met een uitloop naar zelfs bijna 290.000 euro. Dit is weer achttien procent meer dan 2000.

Van een dalende verhuistrend bij jongeren is echter geen sprake. De wil om te verhuizen onder jongeren tot dertig jaar is groot, terwijl dit doorgaans toch de groepen zijn met verhoudingsgewijs het minste geld. Hierdoor doet zich volgens NVB een merkwaardig fenomeen voor. Want terwijl Nederland in hoog tempo vergrijst en ontgroent, zien we op de huizenmarkt het omgekeerde beeld ontstaan met als gevolg: de Nederlandse huizenkoper vergroent en ontgrijst dwars tegen de demografische trend in. Het gevolg is wel dat de doorstroming stagneert en veel starters noodgedwongen hun toevlucht moeten zoeken tot de lange rijen woningzoekenden.

Toch waarschuwt NVB gemeenten om niet op grote schaal starterswoningen te gaan bouwen. Maar in plaats daarvan juist de doorstroming op gang te brengen door een gericht volkshuisvestingsbeleid en het bouwen van koopwoningen waar werkelijk vraag naar is. Zo blijkt uit de woonenquête bij vooral ouderen behoefte aan patioachtige bungalows. Deze worden echter slechts mondjesmaat gebouwd. Daarentegen worden de laatste tijd wel steeds meer nieuwe appartementen in de bouwprogrammas aangeboden. Maar liefst dertig procent van alle nieuwe koopwoningen betreft tegenwoordig een appartement terwijl slechts veertien procent van de huizenkopers hier daadwerkelijk naar op zoek zijn. Dat dit tot op heden nog niet tot ongelukken heeft geleid, komt vooral door het grote aantal huizenkopers in het verleden. Maar nu duidelijk is dat deze stroom terugloopt, dreigt langzaam een overaanbod van appartementen te gaan ontstaan.
Jaarlijks houdt het Onderzoeksbureau OTB van de TU-Delft in opdracht van NVB een enquête onder 3000 verhuisgeneigde huishoudens met een inkomen rond modaal en hoger. Door deze woonenquêtes ontstaat niet alleen een helder beeld over de woonwensen maar ook over de dynamiek van de woningmarkt.


---

---

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, Drs. N. Rietdijk, telefoon 070-386 02 04

---