Gemeente Ede

thuislozen, verslaafden en mensen in crisissituaties

Persbericht gemeente Ede, nummer 99 van 21 mei 2002 Meer opvang nodig voor thuislozen, verslaafden en mensen in crisissituaties De gemeente Ede en de regiogemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met mensen die een zwervend bestaan leiden of zich in een crisisachtige situatie bevinden. Op dit moment is er in de regio (Ede, Barneveld, Scherpenzeel, Wageningen, Renswoude, en Rhenen) een beperkt voorzieningenaanbod om deze mensen op te vangen. Daarom zijn er op korte en langere termijn diverse maatregelen nodig om deze kwetsbare groep op te vangen en een betere toekomst te bieden. Dat staat in de Startnotitie maatschappelijke opvang en verslavingbeleid, die dinsdag in het college van burgemeester en wethouder werd behandeld. Het college stemt in met het voorstel om op korte termijn de opvangvoorzieningen te consolideren en te professionaliseren. Voor de langere termijn zijn er plannen om enkele `witte vlekken` in de hulpverlening in te vullen en een aantal verbeteringen te realiseren. Voor 2002 is eenmalig een bedrag beschikbaar om de plannen op korte termijn te realiseren. Ede ontvangt als centrumgemeente echter te weinig geld om alle gewenste verbeteringen voor de langere termijn door te voeren. Ede is daarom van plan gesprekken aan te gaan met het rijk, de regiogemeenten, provincie en uitvoerders van de AWBZ om uit te zoeken of externe financiering mogelijk is. Korte termijn In de nota wordt een aantal knelpunten gesignaleerd die op dit moment actueel zijn. Zo is de dag- en nachtopvang van het Leger des Heils in Mon Reve te beperkt open. Ook zijn de opvangvoorzieningen van het Leger des Heils en het Johanniterhuis kleinschalig waardoor de kostprijs hoog is. De opvang bij het Johanniterhuis draait van oudsher voor een groot deel op vrijwilligers. Door de verzwaring van de problematiek van de klanten en het wegvallen van vrijwilligers is er echter dringend behoefte aan verdere professionalisering. Ook wordt geconstateerd dat er onder buurtbewoners weinig draagvlak is voor een dag- en nachtopvang of een sociaal pension.
Dit jaar geeft het college van B en W prioriteit aan het consolideren van het bestaande voorzieningenniveau. Daarom krijgen St. Johanniteropvang, De Grift (verslavingszorg) en het Leger des Heils extra geld om de exploitatietekorten te verlichten. De St. Johanniteropvang leidt ook het project Begeleid Zelfstandig Wonen en het project Soloplus (zelfstandig wonen met ondersteunende activiteiten als gezamenlijk eten en recreatie). Beide projecten kunnen eveneens op een extra financiële bijdrage rekenen. Nieuw is het plan om een sociaal pension in Ede, Wageningen, Rhenen of Veenendaal te realiseren. Het Leger des Heils zou het plan voor een sociaal pension moeten uitwerken. Ede stelt hiervoor een bedrag van 83.000 ter beschikking. Een sociaal pension is een woonvoorziening waar mensen tijdelijk kunnen blijven, gekoppeld aan zorgverlening en (psychosociale) begeleiding. Meestal blijven mensen tenminste zes maanden in een sociaal pension. Dit plan moet in samenwerking met de betrokken gemeenten concreet worden uitgewerkt. Lange termijn Verwacht wordt dat de druk op de maatschappelijke opvang in de toekomst verder zal toenemen. De regiogemeenten moeten in de toekomst rekening houden met problemen op de volgende gebieden:
* Er is weinig opvang voor zwerfjongeren;
* Op het gebied van dag- en nachtopvang zullen tekorten ontstaan;
* De druk op de sociale pensions en de voorzieningen voor begeleid en beschermd wonen zal toenemen;

* Er zal een meldpunt voor bemoeizorg en overlast moeten komen, dat 24 uur per dag telefonisch bereikbaar is.

De gemeente Ede wil samen met de regiogemeenten oplossingen gaan zoeken voor deze knelpunten. Ook de financiering van het invullen van `witte vlekken` in de hulpverlening zal onderwerp van gesprek zijn. De gemeente Ede is centrumgemeente voor maatschappelijke opvang en verslavingszorg en ontvangt hiervoor een rijksuitkering. Die uitkering is bestemd voor het gebied Ede, Barneveld, Scherpenzeel, Wageningen, Rhenen en Renswoude.
Na de zomer zal Ede een regionale conferentie beleggen voor de regiogemeenten, provincie en instellingen waarin de voorstellen uit de startnotitie Maarschappelijke Opvang en Verslavingszorg worden besproken. Begin 2003 zal de gemeente Ede een definitief plan presenteren voor de maatschappelijke opvang op lange termijn. Daarbij komt ook een financiële vertaling.
Voor het zover is zal de startnotitie worden voorgelegd aan de raadscommissie Maatschappelijke Zaken.

---