Provincie Groningen

Groningen, 21 mei 2002 Persbericht nr. 97

Meer aanlegvoorzieningen recreatievaart in gemeente Zuidhorn

Vandaag hebben GS besloten aan de gemeente Zuidhorn 6.000,-- Euro beschikbaar te stellen voor de realisering van vijf aanlegvoorzieningen voor de kleinere pleziervaart. In de gemeente Zuidhorn bleken verschillende knelpunten aanwezig te zijn, waaronder bedieningsproblemen (brug bij Pieterzijl) en het ontbreken van aanlegvoorzieningen. Op initiatief van de Noord-Nederlandse Watersportbond en de Provincie is daarom begin 2001 overleg gestart met vertegenwoordigers van de gemeente Zuidhorn om deze knelpunten aan te pakken. Op uitnodiging van de Watersportbond is eind 2001 een deel van de vaarroutes per boot verkend. Door het realiseren van de vijf aanlegvoorzieningen wordt het vaargebied, dat wil zeggen de doorgaande route tussen het Lauwersmeer/Zoutkamp en de vaargebieden in de provincies Friesland en Groningen, aantrekkelijker gemaakt voor vaarrecreanten. Het project sluit bovendien aan bij de verbeteringswerken aan het Reitdiep (aanlegplaatsen, baggeren en automatisering brug- en sluisbediening) en de automatisering van de brug in Pieterzijl. Het totale project kost 60.000,-- Euro en wordt tussen mei en december 2002 uitgevoerd.

Behoefte aan aanlegplaatsen

Met ingang van het vaarseizoen 2002 kan gebruik worden gemaakt van de geautomatiseerde brug bij Pieterzijl over de Lauwers. Hiermee komt er een einde aan de bedieningsproblemen. Deze brug vormde een belangrijk knelpunt voor de recreatievaart in dit gebied. Er blijkt nu vooral nog behoefte te zijn aan meer aanlegvoorzieningen. O.a. op basis van bevindingen van de leden van de Noord-Nederlandse Watersportbond is vastgesteld dat het toenemende aantal passanten behoefte heeft aan aanlegplaatsen waar voor een dagdeel of een overnachting afgemeerd kan worden. Om te voorkomen dat op de locaties schade wordt toegebracht aan het aangrenzende land, is gekozen voor aanlegvoorzieningen die wel vanaf het water, maar niet vanaf het land te bereiken zijn. Het gaat om aanlegvoorzieningen op de vaartrajecten Reitdiep (Electra)
- Kommerzijl (Kommerzijlsterrijt), Kommerzijl - Niezijl (Kommerzijlsterdiep), Lauwerzijl - Reitdiep/Zoutkamp (Munnekerzijlsterriet), Pieterzijl - Munnekezijl (Munnekerzijlsterriet) en Visvliet - Van Starkenborghkanaal (Lauwers). Er worden in totaal vijf steigers aangelegd van elk vijftien meter lang.

Verwachtingen GS

Het college van GS verwacht dat door het wegnemen van de knelpunten in de gemeente Zuidhorn het aantal bootpassages zal toenemen. Dit omdat de vaarwegen waarlangs de aanlegvoorzieningen worden aangebracht, door een landschappelijk aantrekkelijk gebied stromen. Bovendien kan De Lauwers voor de kleinere pleziervaart van betekenis worden, omdat het Prinses Margrietkanaal en het Van Starkenborghkanaal kunnen worden vermeden: het traject kan worden beschouwd als parallelroute voor de kleinere pleziervaart naar Groningen. GS verwachten dat de toeristische ontwikkeling van het gebied hiermee een impuls krijgt. Hierdoor wordt een toename van de bestedingen en werkgelegenheid verwacht, zodat een bijdrage wordt geleverd aan de plattelandsontwikkeling in deze regio. De totale kosten zijn geraamd op 60.000,--. Naast de 6.000 van de Provincie zal de gemeente Zuidhorn 12.000,-- bijdragen en worden Interreg-EDR (Eems Dollard Regio) en SRN-bijdragen (Stichting Recreatietoervaart Nederland) verwacht.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, Afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.