---

Ministerie van Defensie



---

foto: Herdenking Margraten 2002 (WFA Paul Mellaart)

Veel belangstelling Amerikaanse dodenherdenking

26-05-2002

In Margraten vond vanmiddag (26 mei) ter gelegenheid van Memorial Day de jaarlijkse dodenherdenking op het Amerikaanse oorlogskerkhof plaats. De plechtigheid werd bijgewoond door veel belangstellenden. Naast toespraken van onder meer de Amerikaanse ambassadeur in ons land, Clifford Sobel, werden kransen gelegd. Landmachtmilitairen van de Koninklijke Militaire School in Weert verzorgden een erewacht, terwijl vier F-16s van de vliegbasis Leeuwarden in een "missing man formation" overvlogen.

De Amerikaanse ambassadeur in ons land, Clifford Sobel, herdacht in zijn toespraak niet alleen de Geallieerde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen, maar ook de slachtoffers van de aanslagen van 11 september. Hij trok daarbij een vergelijking tussen de militairen die bij de bevrijding van Europa hun leven gaven en de hulpverleners die op 11 september en in de dagen daarna in New York en Washington in actie kamen. Volgens Sobel ging het in beide gevallen om de strijd voor de vrijheid. Naast Sobel hield ook de hoogste Amerikaanse militair in Europa, generaal Joseph Ralston een toespraak. Hij prees ondermeer de honderden plaatselijke vrijwilligers, die na afloop van het Ardennenoffensief in 1944 zo'n 17.000 graven gedolven hebben voor de gesneuvelde Amerikaanse militairen. ,,Voor die tijd was dit vruchtbaar akkerland, nu voedt dit land onze zielen''.
Namens het ministerie van Defensie legde de Chef Defensiestaf, luitenant-admiraal Luuk Kroon een krans. Luitenant-generaal Blomjous legde een krans namens het Koninklijk Huis (foto: Paul Mellaart/WFA)