Overgenomen uit 'Leefbaar Koerier' van Jeroen Kemna, kemna@onafhankelijk.nl Datum: 26-5-2002 17:40 Jaargang 3 - week 21 - nummer 5


Den Haag 23 mei 2002

Geachte heer mr. J. L. Janssen van Raay,

Verontwaardigd en geschokt heb ik kennis genomen van uw neerbuigende uitlatingen over collega Milja de Zwart van de parlementaire redactie. Tijdens de receptie naar aanleiding van het afscheid van de oude Tweede Kamer heeft u in het bijzijn van CDA-kamerlid M.J.M. Verhagen tegenover een andere collega, Jean Dohmen, over Milja de Zwart gezegd. 'Geeft u haar maar een schop onder haar kruis'.

Na verbaasde tegenwerpingen zijnerzijds vond u het nodig hier nog een schepje bovenop te doen met de opmerking 'Anders doe ik het wel'.

Ik vind deze gang van zaken onaanvaardbaar. Ik begrijp dat u op deze manier uw ongenoegen uit over een eerder artikel over u van collega De Zwart. Het is u zonder twijfel bekend dat u, als onderwerp van dit artikel, diverse wegen openstaan om bezwaar te maken tegen het door u gewraakte artikel. Ik wijs u slechts op de Raad voor de Journalistiek, op het schrijven van een lezersbrief en op de aanwezigheid van een Ombudsman bij het Algemeen Dagblad, die mede dit soort zaken behandelt. Maar het geeft geen pas om een collega op een dergelijke denigrerende manier te beledigen.

Ik weet dat de LPF respect voor elkaar en anderen predikt en een ethisch reveil nastreeft waar normen en waarden in ere worden hersteld. Ik zie uw fractievoorzitter M. Herben deze koers ook regelmatig in de praktijk brengen.

Nogmaals, ik betreur het dan ook zeer dat u op deze respectloze wijze probeert uw gram te halen. Wij streven een professionele en beleefde werkrelatie na met alle Kamerleden. We mogen van de andere partij een zelfde houding verwachten, ongeacht inhoudelijke verschillen van mening.

Het zou u daarom sieren als u uw uitlatingen aan het adres van collega Milja de Zwart intrekt.

Hoogachtend,

drs. JFCJ van den Broek
chef politieke redactie
Algemeen Dagblad
Postbus 180
2501 CD Den Haag

CC. LPF-fractievoorzitter M. Herben, presidium Tweede Kamer


---