Ingezonden persbericht

Arnhem, 16 mei 2002

Nationale draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum Kijken en luisteren naar de fraaiste orgels van Nederland

Op zondag 26 mei 2002 organiseert het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de jaarlijkse Nationale Draaiorgeldag. Van oudsher zorgden draaiorgels voor sfeer en gezelligheid op straat. Tegenwoordig zijn ze echter in veel Nederlandse steden uit het straatbeeld verdwenen.
Het Nederlands Openluchtmuseum laat oude tijden herleven. Maar liefst 19 van Nederlands fraaiste dans,- kermis- en straatorgels zijn te zien en te horen in het museumpark. Liefhebbers van een onvervalst stuk folklore kunnen op 26 mei hun hart ophalen in het Openluchtmuseum.

Eénmaal per jaar wordt een bijzondere verzameling draaiorgels bijeengebracht op de Nationale Draaiorgeldag in het Openluchtmuseum. Het oudste orgel dat op 26 mei acte de présence geeft is het kermisorgel "Lange Gavioli" dat in 1898 in Parijs werd gebouwd. Het straatorgel "de Arabier" uit 1926 is zelfs tot beschermd nationaal cultuurbezit verklaard. In de Stolpboerderij uit Zuid-Scharwoude laat de Nederlandse Pianola Vereniging zien hoe muziek, via een opnamesysteem, automatisch afgespeeld kan worden op de pianola. In de woning uit Krommenie kunnen bezoekers zelf op een oefenklavier het klokkenspel bespelen. De Nederlandse Klokkenspel Vereniging geeft er een muzikale presentatie.

De draaiorgeldag wordt georganiseerd in samenwerking met de Kring van Draaiorgelvrienden Deze vereniging zet zich in om het draaiorgel voor de Nederlandse Samenleving te behouden.

Het Nederlands Openluchtmuseum is t/m 27 oktober dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Entreeprijzen seizoen 2002: volwassenen EUR 11,00; kinderen 4 t/m 12 jaar EUR 7,30; 65-plussers EUR 10,50.

Het Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89, Arnhem
026 357 61 11
www.openluchtmuseum.nl

Noot voor de redactie,