Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Directie West- en Midden-Europa Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 27 mei 2002 Behandeld C.F.G. Schneiders
Kenmerk DWM/475/02 Telefoon 070 - 348 70 30

Blad /3 Fax 070 - 348 62 33

Bijlage(n) E-Mail

Betreft Beantwoording vragen van het lid Hoekema over het martelen van immigranten en zigeuners door de Spaanse politie
Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Hoekema over het martelen van immigranten en zigeuners door de Spaanse politie. Deze vragen werden ingezonden op 24 april 2002 met kenmerk 2010209600.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van BuitenlandseZaken, op vragen van het kamerlid Hoekema (D66)

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het rapport van Amnesty International over het martelen van immigranten en zigeuners door de Spaanse politie?¹

Antwoord

Ja. Ik heb kennisgenomen van het rapport en het krantenartikel.

Vraag 2

Bent u bekend met het commentaar van de Spaanse regering hierop? Zo ja, wat is dit commentaar?

Antwoord

De Spaanse regering heeft op het rapport gereageerd door middel van een brief van vice-premier en Minister van Binnenlandse Zaken Mariano Rajoy aan Amnesty International van 19 april jl.. In deze brief spreekt minister Rajoy zijn vertrouwen uit in de houding en werkwijze van de Spaanse politiediensten. Voorts benadrukt hij het ferme optreden van de Spaanse regering tegen racistisch gedrag. Een tiental door Amnesty International genoemde gevallen wordt in deze brief van commentaar voorzien. Daarbij gaat hij in op de weergave van de feiten (die hij deels wel, deels niet correct acht) en de veroordeling c.q. vrijspraak van functionarissen, die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan strafbare feiten. Tevens gaat hij in op zaken die nog lopen. Tenslotte biedt Minister Rajoy zijn diensten aan indien Amnesty International nadere informatie wenst.

Vraag 3

Hoe luidt het standpunt van de Nederlandse regering hierover?

Antwoord

De Nederlandse regering meent dat de Spaanse regering adequaat optreedt tegen strafbaar gedrag van individuele overheidsfunctionarissen.

Vraag 4

Is deze kwestie aan de orde geweest in de VN-commissie tegen Martelen?

Antwoord

Het VN-Comité tegen Marteling is momenteel in zitting tot en met 17 mei aanstaande. Spanje is vooralsnog niet aan de orde geweest.

Volkskrant, 18 april jl.


Kenmerk

Blad /1

===