NEDERLANDS POLITIE INSTITUUT

NPI: Mythevorming rond tijd dat politie op straat is.

Sinds vorig jaar is er een hartnekkig gerucht dat 'uit onderzoek zou blijken' dat de straatagent gemiddeld niet meer dan 19 minuten per dag op straat zou surveilleren. Vanavond dook dit bericht weer op in het RTL-nieuws.

Dit gerucht is ontstaan nadat het Algemeen Dagblad vorig jaar een onderzoek naar de lichamelijke belasting van een auto-surveillant verkeerd heeft uitgelegd. Uit dit onderzoek bleek dat agenten die in de noodhulp functioneren en dus in de auto van aanrijding naar overval, van lastige jeugd naar burengerucht rijden, per dag 19 minuten lopen. Dat lopen bestaat uit het uit de auto stappen en bij slachtoffers zittend een gesprek voeren, de verklaring rond een aanrijding zittend in de auto van de betrokkene opnemen, bij de lastige jeugd in het jeugdhonk zittend een gesprek voeren etc. Het is dan ook niet vreemd dat deze agenten in de noodhulp niet veel lopen. Maar dat betekent niet, dat zij niet op straat zijn. Ook als zij op het politiebureau een proces-verbaal typen, zitten zij.

Op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is kortgeleden een quickscan uitgevoerd naar de gemiddelde tijd dat een geuniformeerde agent, op straat verkeert. Uit die quickscan blijkt dat die agenten gemiddeld 6 van de 8 uur per dag op straat zijn ingeroosterd. De rest van de tijd wordt besteed aan administratief werk, maar ook het bijhouden van beroepsvaardigheden zoals schietoefeningen. Dat deze ingeroosterde tijd op straat kan teruglopen op het moment dat er een crimineel wordt aangehouden -werk waarvoor de politie ook is aangenomen- en naar het bureau wordt gebracht om te worden verhoord, spreekt voor zich.

Voor informatie:
Cees den Bakker,
woordvoerder Nederlands Politie Instituut
tel: 06-50263255

27 mei 02 20:10