Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 27-05-2002 Persbericht van de leiding van het politiedistrict Sittard Maandag 27 mei 2002

Op maandag 27 mei 2002 verscheen in Dagblad de Limburger een artikel met de kop "Politiechef vervalste rapport over Raven". In het artikel schetst de heer R. Wagemans, voorzitter van de federatie van lokale partijen, hoe de basiseenheidchef van Geleen, de hoofdinspecteur H. Leppink een rapport aan de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen zou hebben vervalst door, in tegenstelling tot de rapportage van de agenten, te spreken over meerdere klachten van omwonenden. Daarnaast had de heer Leppink een toevoeging aan de rapportage gedaan in het nadeel van de heer Raven.

Bij bijzondere voorvallen in de gemeente betreffende de openbare orde en veiligheid is het de gewoonte dat de verantwoordelijke basiseenheidchef deze zaken meldt aan zijn bevoegde gezag, in dit geval de burgemeester. Dit geschiedt mondeling en op verzoek schriftelijk.

In de brief van de heer Leppink van 22 mei, aan de burgemeester, wordt in tegenstelling tot wat de heer R. Wagemans beweert gesproken over een overlastmelding. De door de heer Wagemans aangeduide toevoeging betreft de laatste alinea van de brief waarin de heer Leppink aan de burgemeester meldt wat een tweede effect van de politie-inzet op de markt van Geleen was, aangezien politieassistentie elders dringend noodzakelijk was, doch niet geboden kon worden. De heer Leppink achtte melding daarvan, vanuit zijn verantwoordelijkheid, gewenst.

Vandaag, maandag 27 mei 2002, hebben de heer Leppink, Basiseenheidchef Geleen en de Districtschef M. Roerink in het college van Burgemeester&Wethouders van de gemeente Sittard-Geleen een nadere toelichting gegeven op de feitelijke gang van zaken op vrijdagmorgen 17 mei 2002. De beoordeling van die feiten is nu verder aan de politiek. Reden waarom wij ervoor kiezen om terughoudend commentaar te leveren aan de media. Ook is aan B&W een toelichting gegeven op de brief van 22 mei en is afgesproken dat die brief door de burgemeester verstrekt kan worden aan de media.

Het interview met de heer Wagemans en de door hem geuite aantijgingen in de richting van de heer Leppink kwalificeren wij als ernstig en beledigend. Of er nadere stappen in de richting van de heer Wagemans worden ondernomen is nog onderwerp van bespreking met de korpsleiding.

Districtschef Sittard

M.H.M. Roerink

Basiseenheidchef

J.A. Leppink