Arrondissementsparket Utrecht

Utrecht, 27 mei 2002

Parket Utrecht zet in op aanpak jeugdcriminaliteit
---

"Jeugd' was het afgelopen jaar een centraal thema voor het Arrondissementsparket Utrecht. De noodzaak om jeugdzaken sneller en beter af te doen, resulteerde in de beslissing jeugdclusters in te richten. De medewerkers in deze clusters houden zich uitsluitend bezig met jeugdzaken, ontwikkelen zich tot specialist op dit gebied en vormen voor de partners een duidelijk aanspreekpunt. Dit leidde tot interne aanpassingen en op 1 januari van dit jaar gingen de jeugdclusters daadwerkelijk van start.

Meer zaken en zwaardere straffen
Dat de politie het afgelopen jaar meer verdachten heeft aangehouden (7 procent), vertaalt zich in een toename van het aantal zaken dat bij het Openbaar Ministerie is binnengekomen (3,5 procent). Het aandeel dat de PPS'ers, de Politie Parket Secretarissen, hadden in de afdoening van zaken is voor minderjarigen licht gestegen van 76 naar 80 procent en voor meerderjarigen gehandhaafd op 87 procent. Het aantal misdrijven dat voor de rechter is gebracht is met 61 procent hoog te noemen en in ieder geval beduidend hoger dan in andere Arrondissementen. Dit is te verklaren uit het feit dat het parket in Utrecht gemiddeld vrij zware zaken te behandelen krijgt. Het aantal moorden is in relatie tot andere grote steden als Amsterdam en Rotterdam met 13 relatief laag; hier staat een relatief sterke toename van het aantal geweldsmisdrijven tegenover.. Een gevolg hiervan is weer dat de straffen die de rechtbank Utrecht in 2001 heeft opgelegd, ook in zwaarte zijn toegenomen. Weliswaar is er een trend naar zwaarder straffen waarneembaar, in Utrecht hebben we te maken met een relatief sterke verhoging van 568 jaar detentie opgelegd in 2000 naar 983 jaar detentie opgelegd in 2001.

Meer aandacht voor slachtoffers
De positie van slachtoffers bij strafzaken wordt langzaamaan beter. Het Slachtoffer Informatie Loket (SIL) mocht in het najaar de eerste verjaardag vieren. Naast informatie, bemiddeling en hulp bij het voegen in strafzaken, is in 2001 geëxperimenteerd met toevoeging aan het strafdossier van verslagen van gesprekken het slachtoffers over de gevolgen van het misdrijf voor hen persoonlijk. Hoewel er nog een evaluatie door het Pompe Instituut volgt, duidt alles erop dat dit een uiterst waardevol instrument is dat de stap van experimenteel naar structureel verdient. Slachtofferzorg is een goed voorbeeld van samenwerking zoals het Openbaar Ministerie dit voorstaat. In het SIL participeren naast het Openbaar Ministerie, de politie, het Bureau Rechtshulp en het Buro Slachtofferhulp. Ook met andere partners, zoals lokaal bestuur, opsporingsdiensten en partners in de executie streven we intensieve samenwerking na, in de overtuiging dat dit resulteert in een effectieve aanpak van criminaliteit.