Heliview Marketingservices


heliview
Business-to-business marktonderzoek & marketingadvies

A NEED TO KNOW
COMPANY(TM)

Gebruik vacaturesites weer in de lift

Nederland gebruikt de vacaturesite weer vaker om personeel te werven. Dit blijkt uit het onlangs verschenen onderzoek Webwerving 2002-I van het Bredase marktonderzoeks-bureau Heliview. In het laatste kwartaal van 2001 was er nog duidelijk sprake van een dalende trend met betrekking tot het inschakelen van vacaturesites. Onder invloed van de mondiale economische en ontwikkelingen na 11 september was namelijk nog maar 16 procent van de ondernemingen bereid om via een vacaturesite personeel te werven. In april 2001 en in 2000 lag dit percentage nog rond de 21-22 procent.

Nu (april 2002) is dat oude peil weer benaderd. Ongeveer 20 procent van de geïnterviewde vestigingen geeft aan vacaturesites te hebben ingeschakeld voor het werven van nieuwe werknemers. Deze stijging is te danken aan de sectoren transport/opslag/communicatie en de (semi-) overheid & nutsbedrijven.

Hierbij dient wel vermeld te worden dat deze stijging met name te danken is aan het aantal bedrijven dat gebruik maakt van gratis voorzieningen van een vacaturesite. In april 2002 betaalde ongeveer 8 procent voor de faciliteiten (versus 12 procent in oktober 2001). Bij de overige vestigingen betrof het gratis doorplaatsingen (9 procent) vanuit de gedrukte media of anderszins een gratis doorplaatsing (4 procent).

Monsterboard blijft meest ingeschakelde vacaturesite De meest gebruikte vacaturesite binnen de onderzoekspopulatie in de afgelopen 12 maanden is en blijft Monsterboard, met een penetratiegraad van zon 25 procent. Na een kleine dip in 2001 is de penetratiegraad hiermee weer op het niveau van oktober 2000. Op de tweede plaats staat nog steeds de site van het eerste uur Jobnews. De dalende tendens die eind 2001 is ingezet, continueert zich echter in het eerste kwartaal van 2002. Jobnews is in april 2002 door circa 11 procent ingeschakeld (versus 18 procent en 31 procent in respectievelijk oktober en april 2001).
De derde plaats in de mate van inschakeling wordt ingenomen door Stepstone. Deze site verzorgt bij 9 procent van de vestigingen (die een vacaturesite hebben ingeschakeld) het plaatsen van vacatures (oktober 2001: 14 procent).

Gebruik eigen website voor plaatsing vacatures neemt verder toe Bedrijven maken dit jaar niet alleen weer vaker gebruik van erkende vacaturesites bij het werven van personeel. Ook de eigen website wordt frequenter ingezet. Inmiddels heeft 95 procent van alle geïnterviewde vestigingen een internetaansluiting (versus 85 procent in oktober 2001) en heeft 78 procent een eigen website (versus 71 procent in oktober 2001). Van die vestigingen plaatst nog eens 44 procent vacatures op de eigen site (versus 40 procent in oktober 2001). Dit is met name het geval bij de grote vestigingen en bij vestigingen in de IT-sector, de overheid, bij mediabureaus en in het bank- en verzekeringswezen.
Ook het aantal vacatures dat is geplaatst op de eigen site is in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen. In totaal zijn er binnen de onderzoekspopulatie gezamenlijk zon 121.000 vacatures op de eigen website geplaatst, waarvan ruim de helft is toe te schrijven aan vestigingen met 200 of meer werknemers. In oktober 2001 bedroeg dat aantal pakweg 116.000.

Over Heliview

Heliview Marketingservice bv is een full-service marketingorganisatie, gespecialiseerd in de business-to-business-markt op het gebied van o.a. ICT, financiële dienstverlening en kantoorbenodigdheden.

Voor meer informatie over dit persbericht, de ICT Monitor(TM) of de producten van Heliview kunt u contact opnemen met dhr. Thanassis Vassiliadis, tel.: 076-548 40 00. Ons e-mailadres is: info@heliview.nl