CBS

Producenten industrie iets somberder

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in april 2002 uitgekomen op -2,0. Dit is ruim één punt lager dan in maart. In de afgelopen vier maanden nam het vertrouwen geleidelijk toe, na een dieptepunt in november 2001. In april valt het vertrouwen dus weer wat terug. Wel heeft de orderpositie zich iets verbeterd, zo blijkt uit de Conjunctuurtest van het CBS. Voor de periode mei-juli verwachten de ondernemers in de industrie een licht aantrekkende bedrijvigheid.

Kleine verbetering orderportefeuille
De orderpositie van de Nederlandse industrie is in april licht verbeterd. Het indexcijfer van de orderpositie ligt in april op 93,4 (juni 2000=100). De ondernemers in de industrie zijn over de orderontvangst en orderpositie iets minder tevreden dan in maart. Het oordeel over de voorraden eindproduct is vrijwel ongewijzigd. Per saldo vindt circa zeven procent van de ondernemers de voorraden gereed product nog te groot.

Daling orders voor de sector consumptiegoederen
De sector consumptiegoederen heeft in april op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt de orderstroom zien slinken. De bedrijvigheid in deze sector was in april nagenoeg gelijk aan die in maart. De orderpositie is in deze sector licht afgenomen. Daartegenover staat een verbetering van de orderpositie in de andere sectoren. Bij een vrijwel gelijkblijvende bedrijvigheid en een toename van de orders uit zowel het binnenland als buitenland verbeterde de orderpositie in de sector halffabrikaten met bijna één procentpunt. De orderpositie in de sector investeringsgoederen ging met ruim één procentpunt omhoog door met name een lichte toename van de buitenlandse orders. De binnenlandse orders bleven hier nagenoeg gelijk.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. Hans Pijpers, tel. (070) 337 48 73.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-100
27 mei 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken