Anti Racisme Informatie Centrum

Bridget Maasland. Bij de partij hoort een totaalpakket van een interactieve site en tv-uitzendingen, waarin de presentatrices een luidruchtige en eigenwijze duik nemen in de politiek. Ze zoeken een antwoord op vragen als 'Hoe makkelijk is het om zelf een jongerenpartij op te richten' en 'Wat doen de politici eigenlijk voor de jongeren?' Op 27 mei is de laatste aflevering, waarin Katja en Bridget niet alleen uitvoerig terugblikken, maar ook in gesprek gaan met politici en jongeren over de verkiezingen en het verkiezingsresultaat.
Lijst 0 doet niet echt mee met de verkiezingen, maar kijkt wel steeds hoe succesvol ze zou zijn als dat wel het geval was. Zeer succesvol, zo blijkt uit de peilingen op de site. Opvallend is ook het uiteenlopende stemgedrag van jongeren wat betreft de bestaande politieke partijen.

Twee dames die niet veel ouder zijn dan Katja en Bridget denken ook heel uiteenlopend over de politiek. De ene is lid van de VVD, terwijl de andere gekozen heeft voor een carrière bij GroenLinks. Fadime Orgü en Naima Azough. Waarom zitten zij in de politiek en wat hebben zij dat andere politici niet hebben?

Fadime Orgü (34), nummer 37 op de VVD-lijst

'Al vier jaar ben ik actief in de Tweede Kamer. De VVD heeft de laatste acht jaar binnen Paars veel bereikt. Zo heeft de VVD met succes gewerkt aan de groei van de werkgelegenheid en heb ik gezorgd voor het totstandkomen van de jeugdraad voor jongeren'. Orgü vindt dat haar partij het meest doordachte en meest realistische programma van allerlei partijen heeft. 'De VVD is een partij die niet alleen kijkt naar wat er op korte termijn van ons belastinggeld kan worden gedaan, we houden ook rekening met de vraag hoe de economie er over tien jaar voorstaat. In haar beleid legt de VVD de nadruk op de individuele verantwoordelijkheid. We vinden dat je mensen daar persoonlijk op kunt aanspreken. Een voorbeeld is het minderhedenbeleid. Ieder individu is in zijn of haar denken en doen uniek. Het minderhedenbeleid dient vanwege die diversiteit net als ieder ander beleid, toegesneden te zijn op dat unieke individu. Het individu is immers de kleinste minderheid!'. Met de verschillen binnen de samenleving dient volgens Orgü op een respectvolle en vreedzame manier omgegaan te worden. 'De VVD is altijd voorstander van integratie geweest: een tweezijdig proces van aanpassing'.

Meer informatie op www.fadimeorgu.com of www.vvd.nl

Naima Azough (29), nummer 10 op de GroenLinks-lijst

"Shit, balen", waren de woorden die Naima uitbracht toen ze hoorde dat Pim Fortuyn de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam met 17 zetels had gewonnen. Dat had ze niet verwacht in de stad waar ze is opgegroeid, maar ze had er wel rekening mee gehouden. 'GroenLinks is mijn soort partij, omdat zij van het begin af aan van een 'wij' uit gaan, en de scheiding tussen migranten en autochtonen altijd heeft afgewezen. Het bijzondere aan Nederland is juist dat het nooit een monocultuur heeft gehad. Er is altijd ruimte geweest voor verschillende culturen en subculturen: die verworvenheid moeten we vanwege angst voor botsingen niet over boord gooien. Belangrijk zijn twee basisprincipes: dat je je best doet Nederlands te leren, want hoe wil je anders mee kunnen komen? En ieder hoort zich in het dagelijks leven op straat en in het publieke domein aan gemeenschappelijke normen te houden. Gewoon fatsoenlijk met elkaar omgaan dus. GroenLinks heeft niet alleen goed nagedacht over wat we binnen vier jaar willen bereiken, maar kijkt vooruit naar wat voor samenleving we voor onze kleinkinderen willen. Met name als het gaat over milieu, onderwijs en preventie van criminaliteit. Zo moeten we proberen jongeren op school te houden, want vaak gaat het fout, zodra jongeren niet meer op school zitten'.

Meer informatie op: www.groenlinks.nl

Lijst 0 wordt uitgezonden op maandagavond vanaf 21.20 uur, BNN, Nederland 2. Check ook de website: www.lijstnul.nl. Voor lezers die nog niet weten welke partij bij hen past: www.stemwijzer.nl