Euronext Amsterdam

22 May 2002 Vervolgemissie Robeco Private Equity

Als vervolg op de succesvolle introductie medio 2001 stelt Robeco vanaf 27 mei a.s. ROBECO PRIVATE EQUITY éénmalig open voor inschrijving. Dit 'fund-of-funds' belegt in fondsen die op hun beurt weer investeren in niet-beursgenoteerde ondernemingen. Via dit fonds maakte Robeco als eerste in Nederland het beleggen in private equity toegankelijk voor de particuliere belegger. Uitbreiding van een portefeuille met goed gespreide investeringen in niet-beursgenoteerde ondernemingen verbetert het verwachte rendement zonder het totale risico te verhogen.

Private equity

Wie het over aandelen heeft, bedoelt meestal aandelen van bekende beursgenoteerde ondernemingen. Institutionele beleggers investeren echter al geruime tijd en met succes ook in aandelen van niet-beursgenoteerde ondernemingen: private equity. Zij doen dit omdat het rendement op private equity aantrekkelijk is en de samenhang met het rendement op traditionele beleggingscategorieën zoals obligaties en beursgenoteerde aandelen laag is. Daarom verbetert private equity het verwachte rendement van een portefeuille zonder het totale risico te verhogen.

Voor de gewone particuliere belegger was het tot 2001 toe vrijwel onmogelijk om te beleggen in private equity-fondsen. De beleggingen zijn illiquide door het ontbreken van een beursnotering, terwijl grote financiële toezeggingen worden vereist. Er is een diepgaande kennis nodig om te kunnen investeren in deze ondoorzichtige markt. Robeco zorgt er met dit fonds voor dat dit voor de particuliere belegger geen probleem meer vormt.

Het fonds

Het fonds spreidt zijn beleggingen over verschillende regio's, sectoren en types private equity (venture capital, development capital en buy-outs). Dankzij de 'fund-of-funds'-structuur wordt indirect belegd in wel vijfhonderd verschillende niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Het fonds kent een verwachte looptijd van 12 jaar, is closed-end en is genoteerd aan Euronext Amsterdam N.V. Voor de nieuw uit te geven participaties wordt eveneens beursnotering aangevraagd. Na afloop wordt de intrinsieke waarde uitgekeerd aan de participanten. Robeco Private Equity is met name geschikt voor beleggers met een lange termijn beleggingshorizon.

Inschrijving

De inschrijvingsperiode loopt van maandag 27 mei tot en met vrijdag 14 juni 2002. Deelneming is mogelijk via Robeco Direct, de Rabobanken en andere intermediairs. De uiterlijke stortingsdatum is vrijdag 21 juni 2002. De uitgifteprijs, gebaseerd op de intrinsieke waarde met een opslag van 2%, wordt bekendgemaakt op 17 juni 2002.

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs