Gemeente Voorburg-Leidschendam


Gedachtenwisseling over horecabeleid Damlaan en omgeving

Persbericht Leidschendam-Voorburg, 24 mei 2002

---

Maandag 27 mei om 20.30 uur vindt in de hal van het raadhuis van Leidschendam (Raadhuisplein 1) een gedachtenwisseling plaats tussen de gemeente en bewoners van het gebied Damlaan. Onderwerp is het horecabeleid voor het gebied Damlaan en omgeving in het kader van de openbare orde. De bewoners van dit gebied hebben een uitnodiging voor deze avond ontvangen.

De avond wordt voorgezeten door burgemeester M.A.P. van Haersma Buma. Tevens zijn o.a. vertegenwoordigers van politie, brandweer en de afdelingen Milieu en Bestuurlijk Juridische zaken aanwezig. Eind juni vindt nog een apart overleg plaats tussen de gemeente en de horeca-ondernemers.

De voormalige gemeente Leidschendam heeft medio 2000 een convenant gesloten met de eigenaren van diverse uitgaansgelegenheden. In dit convenant was een proef met flexibele sluitingstijden gedurende het weekend opgenomen. Doel van de proef met andere sluitingstijden was het terugdringen van de geluidsoverlast, veroorzaakt door massaal vertrekkende bezoekers van de uitgaansgelegenheden die om 02.00 uur s nachts het pand verlieten. Volgens afspraak wordt deze proef geëvalueerd en op 27 mei zal dit onderwerp ook aan de orde komen.

In verband met de fusie tussen beide gemeenten wordt momenteel gewerkt aan de intregratie tussen de Algemene Politieverordening van Leidschendam en de Algemene plaatselijke verordening van Voorburg. Hierin zijn ook regels opgenomen voor de te handeren sluitingsuren. Bij het opstellen van de nieuwe Algemene plaatselijke verordening wordt rekening gehouden met de uitkomsten van de evaluatie.

Horecaprofiel
Voor het gebied Damlaan en omgeving (het historisch centrum van Leidschendam) wordt een stedenbouwkundig plan voorbereid. De aard van de uitgaansgelegenheden die zich de afgelopen jaren in de Damlaan en omgeving hebben gevestigd is veranderd. Het traditionele buurtcafé is vervangen door andere formules zoals theater- en feestcafés. Deze gelegenheden trekken een gemiddeld jonger en in aantal groter publiek dan voorheen. Daarnaast vestigen zich steeds meer uitgaansgelegenheden in dit gebied.

Mede omdat het hier vanouds om een gebied met een gemengde woon- en winkelfunctie gaat wil het college van burgemeester en wethouders een op de toekomst gericht horecaprofiel opstellen vanuit het belang van de openbare orde. Hierin kunnen afspraken worden gemaakt over o.a. openings- en sluitingstijden, geluidsoverlast, terrasvergunningen en het soort bedrijven dat zich in het gebied vestigt. Het profiel zal als randvoorwaarde gelden bij het opstellen van het nieuwe stedenbouwkundige plan. De opmerkingen die tijdens de gedachtenwisseling worden gemaakt, worden meegenomen bij het opstellen van het horecaprofiel.