Verbond van Verzekeraars

Overeenstemming over Ontwerprichtlijn aanvullend toezicht op financiële conglomeraten

De Raad van Ministers heeft overeenstemming bereikt over de Ontwerprichtlijn aanvullend toezicht op financiële conglomeraten. Belangrijkste punt is dat het toezicht op financiële conglomeraten strakker moet worden geregeld in de EU.

De Raad heeft onder meer bepaald dat de reikwijdte van de richtlijn van toepassing is op conglomeraten waarvan de financiële activiteiten meer dan veertig procent van het balanstotaal uitmaken. Ook vallen banken en verzekeraars onder de richtlijn wanneer ze een belang van meer dan tien procent in elkaar hebben. Dat gaat verder dan het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie, waardoor meer conglomeraten onder de richtlijn vallen. Dit bevordert een gelijk speelveld, een van de doelen van het Verbond. Wel vindt het Verbond dat er in het vervolg van de procedure nog eens kritisch moet worden gekeken naar de methoden waarmee de kapitaaltoereikendheid van conglomeraten wordt bepaald.
Nu de Raad van Ministers overeenstemming heeft bereikt, volgt er in de behandeling van de ontwerprichtlijn nog een ronde waarin het Europees Parlement (EP) zich over het akkoord mag uitspreken. Daarna mag de Raad nog eenmaal reageren, waarna ze het met het EP eens moet worden.

Bondig, mei 2002