European Commission

IP/02/759

Brussel, 24 mei 2002

"Gouden sterren" voor beste jumelageprojecten

Sinds 1993 heeft de EU jaarlijks prijzen toegekend voor bijzondere projecten die worden ondersteund door haar jumelagefonds. De "gouden sterren voor jumelage" zullen dit jaar worden uitgereikt tijdens het achtste aan jumelage gewijde congres van de Raad van Europese gemeenten en regio's in Antwerpen op 22-24 mei. De prijzen voor 2001 gaan naar projecten waarbij gemeenten betrokken zijn in Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Litouwen, Nederland, Polen, Spanje, Zweden, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

"Met trots kan ik u meedelen dat ook dit jaar de "gouden sterren" voor jumelage zullen worden toegekend aan zowel geslaagde als originele projecten. Hieruit blijkt dat jumelage nu een breed scala van economische, sociale en culturele thema's omvat. Door jumelage te ondersteunen onderstreept de Europese Commissie de volledige inzet van de EU voor een Europa van de burgers," aldus Viviane Reding, het voor Cultuur verantwoordelijke lid van de Commissie.

Meer dan 13 000 steden in Europa zijn een jumelage aangegaan. Deze traditie is na de Tweede Wereldoorlog begonnen om de banden tussen de volkeren van Europa te versterken en is thans binnen de Europese Unie populairder dan ooit. Jaarlijks ontvangt het directoraat-generaal Onderwijs en cultuur van de Commissie meer dan 2 000 aanvragen betreffende initiatieven in verband met jumelages. Vorig jaar werden ongeveer 1 000 partnerschappen gefinancierd uit de beschikbare begroting ten bedrage van 10 000, die door het Europees Parlement voor 2002 verhoogd is tot 12,000.

Deze financiering, waartoe het Europees Parlement in 1989 het initiatief nam, beoogt zowel de versterking van bestaande partnerschappen als de bevordering van nieuwe initiatieven, met name in regio's waar jumelage nog niet veel voorkomt en in de landen die zich op het ogenblik voorbereiden op de toetreding tot de EU. Kleinere gemeenten en activiteiten waarbij jongeren zijn betrokken, behoren ook tot de prioriteiten. De financiering door de EU is bedoeld om mensen de mogelijkheid te bieden in de praktijk bij te dragen tot de Europese eenwording en een Europese identiteit te ontwikkelen die in de eigen omgeving geworteld is.

De winnaars van de "gouden sterren" zijn:

de jumelagecomités van Puy de Dôme voor hun gezamenlijke organisatie van een Europese jumelagedag in Cournon, Frankrijk.

de stad Egiros in Griekenland voor een bijeenkomst met Turkse (Kesan, Edirne) en Bulgaarse (Topolovgrad) gemeenten.

de stad Oxford voor "The Young People's Multinational Celebration of Christmas", georganiseerd in samenwerking met de steden Bonn (Duitsland), Leiden (Nederland) en Grenoble (Frankrijk).

Chieti in Italië voor een conferentie over milieuvraagstukken in samenwerking met de steden Barcelona en Malmö, die heeft geleid tot een samenwerkingsovereenkomst voor de lange termijn.

de Spaanse stad Toro, in samenwerking met Condom in Frankrijk en Grünberg in Duitsland, voor een vijfdaagse uitwisseling die was gewijd aan een aantal uiteenlopende kwesties, zoals gezondheidszorg, de arbeidsmarkt, de informatiemaatschappij, het milieu, vervoer, emigratie, voeding en landbouw.

de Ierse stad Skerries voor een schooluitwisseling met Guichen in Bretagne (Frankrijk), als voorbeeld van samenwerking aan de basis van twee kleine gemeenten.

De Zweedse stad Borlänge voor de uitnodiging aan Tsjechische burgers van allerlei achtergronden (politici, ambtenaren, het bedrijfsleven, jongeren, koks, dansers, het theater, musici en leden van diverse verenigingen) om deel te nemen aan uitwisselingen onder het motto "Naar een multicultureel Europa".

De stad Sint-Michielsgestel voor de organisatie van een Nederlands-Poolse pedagogische uitwisseling met haar Poolse zusterstad Baku, waarbij het accent lag op stedelijke vraagstukken en sociale, gezondheids- en zorgvoorzieningen.

De Poolse stad Sepopol voor haar project "Kleine zustersteden als belangrijke factor bij Europese eenwording op lokaal niveau", dat in samenwerking met haar Duitse zusterstad Lagerdorf werd uitgevoerd.

De Litouwse stad Panevezys voor de organisatie van het "Internationale kunstfestival van Panevezys voor kinderen en jongeren".

Homepage: 8th CEMR Congress of European twinned towns "Beyond Exchange"

http://www.antwerp.be/twincon2002/nl/fs_basis_01_welcome.htm