---

Ministerie van Defensie



---

foto: Drugssmokkelaars gooien cocaïne overboord (Kon. Marine)

Marine onderschept 900 kilo cocaïne

27-05-2002

Eenheden van de Koninklijke Marine hebben dit weekeinde ongeveer 180 kilometer uit de Colombiaanse kust een speedboot met aan boord zo'n 900 kilo cocaïne tot stoppen gedwongen. De cocaïne heeft een straatwaarde van zo'n 29 miljoen dollar. Bij de actie waren de twee fregatten Hr.Ms. Abraham van der Hulst en Hr.Ms. Bloys van Treslong alsmede een van de op de Antillen gestationeerde P-3C Orion II maritieme patrouillevliegtuigen betrokken. De 5-koppige bemanning van de speedboot is aangehouden en overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht.

De aanhouding begon met de ontdekking van een speedboot door de Nederlandse P-3C Orion op ongeveer 180 kilometer ten noorden van het Colombiaanse Santa Marta. De speedboot was met hoge snelheid onderweg in de richting van Jamaica. Hierop werden de Nederlandse marinefregatten Hr.Ms. Abraham van der Hulst en Hr.Ms. Bloys van Treslong naar de verdachte speedboot gedirigeerd. Om 07.00 uur 's morgens bereikte de Abraham van der Hulst als eerste de speedboot. Na een korte achtervolging wist zij, samen met de Lynx-helikopter van de Bloys van Treslong, de speedboot tot stoppen te dwingen.

De bemanning van de speedboot gooide tijdens de achtervolging 32 balen met cocaïne overboord. Deze zijn door de beide marinefregatten uit het water gehaald. De vijf opvarenden, van tot op heden onbekende nationaliteit, zijn aangehouden door het "Law Enforcement Detachement" (LEDET) van de Amerikaanse Kustwacht. Dit detachement is aan boord van Nederlandse marineschepen aanwezig om een aanhouding op volle zee mogelijk te maken.

Beide marineschepen en de P3C-Orion opereren momenteel onder commando van CTG 4.4. Deze organisatie staat onder leiding van de Nederlandse Commandant der Zeemacht in het Caraibisch Gebied en maakt onderdeel uit van de Amerikaanse counterdrugs-organisatie Joint Inter Agency Task Force East (JIATFE). Nederlandse marinefregatten worden hiermee ingezet in de strijd tegen de internationale drugshandel. (foto's Koninklijke Marine)
foto: Drugsboot wordt geënterd door marine (Kon. Marine)