Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

CAO Groothandel Levensmiddelen nog geen resultaat

Wederom is een middag en lange avond besteed aan CAO-overleg. Nog steeds heeft dit niet geleid tot een eindresultaat. Wel zijn wij een heel eind op weg.

Er staan nog twee onderwerpen open. Dat zijn de arbeidstijdenregeling en de loonsverhoging.

Arbeidstijdenregeling
De arbeidstijdenregeling wordt de komende weken verder uitgewerkt. Bij met name Makro en Schuitema bestaat grote behoefte om te kunnen werken in de nacht. Voor de huidige werknemers mag dit wat de Dienstenbond CNV echter geen nadelige consequenties hebben. Ook moet er vrijwilligheid gegarandeerd worden ten aanzien van het werken in de nachturen.

Loonsverhoging
De loonsverhoging is uiteraard weer het sluitstuk. Aangezien wij een tweejarige CAO gaan sluiten, in verband met een blijvende reparatie van de pensioenregeling, moet er ook een marktconforme loonsverhoging afgesproken worden. Het gaat immers goed in de levensmiddelenbranche.

Over veel andere onderwerpen is inmiddels in principe wel overeenstemming. Definitief is dit echter allemaal nog niet, dat kan pas zodra er sprake is van een totaal akkoord.

Bijvoorbeeld:

* Werknemers die bovenschalig zijn, maar wel maximaal Euro 3630,- verdienen, en al een aantal jaren geen verhoging meer hebben ontvangen, zullen in principe wel in aanmerking gaan komen voor een loonsverhoging die eenmaal in de drie jaar wordt toegekend.
* De waarderingstoeslag van 10% wordt omgebouwd naar een recht voor werknemers.

* Rondom Arbeid en Zorg worden aanvullende afspraken gemaakt.
* De nieuwe wetgeving betreffende ziekmelding, Wet Poortwachter, wordt aangevuld met concrete afspraken.

* De ouderenregeling, 80% werken met 90% inkomen, gedurende twee jaar voorafgaand aan vroegpensioen wordt voor alle werknemers van toepassing, dus ook voor werknemers boven CAO!!
* Er wordt een consignatie (beschikbaarheids) regeling ingevoerd. De CAO-tekst wordt volledig vernieuwd, waardoor de leesbaarheid fors zal verbeteren.

Een aantal andere zaken worden nu niet gerealiseerd, maar dat heeft alles te maken met het feit dat de pensioenpremies verhoogd worden per
1 januari 2003 en per 1 januari 2004. Diverse onderwerpen zullen tussentijds worden besproken. Wij hebben het dan over functiewaardering en 4-daagse werkweek.

Op 11 juni aanstaande wordt er voor de laatste keer onderhandeld. Dan moeten wij er ook in het geheel uit komen. Wij zullen u daarna zo snel mogelijk informeren.

Is uw collega al lid van de Dienstenbond CNV??

Lid worden van de Dienstenbond CNV is ook heel belangrijk voor uw collega. Maak hem of haar lid. Dat kan natuurlijk altijd, maar is nu wel heel interessant. De eerste zes maanden lidmaatschap levert een korting op van 25%. En dat bij een contributie van 12,70 per maand wanneer u full-time werkt.
>> lees meer over het lidmaatschap

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op met uw bestuurder Richard Leloux, tel: 023 - 565 10 52, email: r.leloux@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 16 mei 2002.