Voedingscentrum
Ook salmonellavrije kip kan ziekteverwekkers bevatten 27 mei 2002

Campylobacter veroorzaakt jaarlijks 100.000 voedselinfecties

Salmonellavrije kip kan nog wel andere ziekteverwekkers bevatten zoals campylobacter. Daarom zijn bij het bereiden dezelfde voorzorgen nodig als bij gewone kip. Dit stelt het Voedingscentrum in reactie op de salmonellavrije kip die binnenkort in de supermarkt ligt.

Behalve salmonella kan op kip campylobacter voorkomen, óók op salmonellavrije kip. Campylobacter is een darmbacterie die goed is voor circa 100.000 voedselinfecties per jaar. Dat zijn er twee keer zoveel als bij salmonella, dat jaarlijks ongeveer 50.000 voedselinfecties veroorzaakt. Circa veertig procent van de infecties door campylobacter komt tot stand via besmette kip en kippenvleesproducten. Bij salmonella-infecties is dat ongeveer twintig procent.
Voedselinfectie met campylobacter treedt doorgaans op na twee tot drie dagen en uit zich in de vorm van griepachtige verschijnselen, zoals buikpijn en diarree. De symptomen houden in de regel vijf tot zeven dagen aan. Campylobacter kan bij sommige mensen zelfs leiden tot een spierziekte.

Consumenten kunnen het risico van besmetting met zowel campylobacter als salmonella beperken door vlees en kip door en door gaar te maken en een goede hygiëne in acht te nemen. Het is vooral belangrijk keukengerei en snijplanken die gebruikt zijn voor rauwe kip of rauw vlees apart te houden en goed af te wassen. Zo wordt voorkomen dat mogelijke ziekteverwekkers worden overgebracht op eten dat niet meer wordt verhit, zoals salade of het gebraden vlees. Deze voorzorgen zijn extra van belang bij het bereiden van eten voor kwetsbare groepen zoals babys, ouderen en zieken.

Op alle kip en kipproducten zit sinds een aantal maanden verplicht een sticker, die consumenten waarschuwt voor schadelijke bacteriën en het belang van een goede hygiëne aangeeft. Het gevaar bestaat dat mensen denken dat deze waarschuwing niet geldt bij salmonellavrije kip of de sticker over het hoofd zien. Daarom acht het Voedingscentrum het belangrijk dat duidelijk wordt gemaakt dat de waarschuwing óók geldt voor salmonellavrije kip. Daarnaast vindt het Voedingscentrum dat besmetting van voedsel met salmonella en campylobacter moet worden teruggedrongen. Salmonellavrije kip is daartoe een eerste stap in de goede richting.