Bartiméus



* Speciaal onderwijs voor slechtziende en blinde kinderen in Lochem
---

Persbericht

Speciaal onderwijs voor slechtziende en blinde kinderen in Lochem

Slechtziende en blinde schoolkinderen in Oost-Nederland kunnen voortaan terecht in de nieuwe locatie van Bartiméus aan de Koedijk in Lochem. Na Zwolle is dit de tweede locatie in het oosten van het land waarvandaan begeleiding aan blinde en slechtziende leerlingen in het reguliere onderwijs wordt geboden. Naast deze onderwijskundige begeleiding, biedt Bartiméus in Lochem nu ook speciaal onderwijs aan. De heer mr. dr. Tobias A.M. Witteveen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bartiméus, en de heer A.T. Pompe, wethouder van Lochem, openden de nieuwe onderwijslocatie op 24 mei door de vlag in de top te hijsen.

De behoefte aan een dergelijke school bleek vorig jaar uit een onderzoek dat Bartiméus heeft gedaan naar de onderwijsbehoeften van blinde of slechtziende kinderen in de regio. Daaruit bleek dat er naast de onderwijskundige begeleiding, ook vraag was naar onderwijs voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Kindvriendelijk en bereikbaar
De wens ging uit naar een gewone dagschool. Voor kinderen in deze leeftijdgroep was er geen behoefte aan een school gecombineerd met een woonplek, zoals Bartiméus dat wel aanbiedt in Zeist. Met het wensenlijstje van de ouders, waar onder andere een kindvriendelijke omgeving en goede bereikbaarheid op stonden, is naar een geschikte vestigingsplaats gezocht voor zowel ambulante onderwijskundige begeleiding als onderwijs. In de gemeente Lochem bleek de wil en de ruimte aanwezig.

Team van AOB-ers én onderwijsgevenden
Roel van Schaik is locatieleider in Lochem. Hij geeft leiding aan een enthousiast team dat bestaat uit zes ambulant onderwijskundige begeleiders, een orthopedagoog, een administratief medewerker én twee onderwijsgevenden. Van Schaik: "We zijn nu bezig met het leggen van contacten met ouders. Het gaat om kinderen die al door Bartiméus begeleid worden en voor wie het reguliere onderwijs niet geschikt is. Ook kinderen die gebruik maken van de peuterdagopvang of van vroegbegeleiding bij Bartiméus in Deventer of Hengelo komen in aanmerking."

Van kleuterobservatiegroep naar compleet speciaal onderwijs In Lochem wordt gestart met een kleuterobservatiegroep en een speelleerklas. Van daaruit groeit Bartiméus Lochem uit tot een complete speciaal onderwijsafdeling voor kinderen van vier tot twaalf jaar.
Het aanbod van Bartiméus voor blinde en slechtziende kinderen in het oosten van het land wordt op deze manier langzaam uitgebreid.