Ministerie van Financiën

De Voorzitter van de Tweede Kamer

Postbus 20018

2500 EA 's-Gravenhage

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

22 mei 2002 EKI 2002-254

Onderwerp

Maximaal gedekt percentage voor politieke risico's

Enige tijd geleden heeft de Rijkscommissie voor export-, import- en investeringsgaranties advies uitgebracht over de mogelijkheid tot verhoging van de maximaal gedekte percentages voor politieke risico's in het kader van de exportkredietverzekering. Naar aanleiding van dit advies heb ik in overeenstemming met de staatssecretaris van Economische Zaken besloten dat onder voorwaarden een verhoging van dit maximale dekkingspercentage mogelijk is. De uitwerking van deze voorwaarden treft u aan in de bijlage bij deze brief.

DE MINISTER VAN FINANCIËN,

De voorzitter van de Rijkscommissie voor

export-, import- en investeringsgaranties

p/a De Nederlandsche Bank N.V.

Afdeling EXIM

Postbus 98

1000 AB AMSTERDAM

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

22 mei 2002 EKI 2002-253

Onderwerp

Maximaal gedekt percentage voor politieke risico's.

Geachte heer Brouwer,

Naar aanleiding van het Rijkscommissie-rapport inzake de maximaal gedekte percentages voor politieke risico's heb ik in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken het volgende beleid vastgesteld.

Verzekerden krijgen de mogelijkheid het gedekt percentage voor politieke risico's te verhogen naar maximaal 98% voor ORET/MILIEV transacties en wanneer meerdere kredietverzekeraars betrokken zijn bij een transactie (zgn. multisourced transacties). Bij deze laatste categorie transacties dient aannemelijk te zijn gemaakt dat de buitenlandse kredietverzekering daadwerkelijk een hoger gedekt percentage hanteert. Het maximaal gedekt percentage voor commerciële risico's blijft gehandhaafd op 95.

Het verhoogde gedekte percentage is, binnen bovenstaande beperking, van toepassing op alle debiteurencategorieën. In uw advies geeft u aan dat het moeilijk is de gewenste differentiatie toe te passen op centrale en lagere overheden. Vanwege het belang van een hoger gedekt percentage voor politieke risico's bij ORET/Miliev transacties heeft de Staat besloten de differentiatie wel van toepassing te laten zijn op centrale en lagere overheden. Hierbij gelden de volgende criteria:

· Bij monetaire autoriteiten is alleen politiek risico van toepassing.

· Bij centrale en lagere overheden wordt onderscheid gemaakt tussen overheidsdebiteuren/-garanten die failliet kunnen gaan of niet. Kan een overheidsdebiteur/-garant niet failliet gaan, dan is altijd sprake van politiek risico. Bij een overheidsdebiteur/-garant die wel failliet kan gaan, wordt voortgezette nonbetaling geïnterpreteerd als commercieel risico. Politieke risico's, zoals vastgelegd in de definities, blijven verder onverminderd van kracht. Of de overheid failliet kan gaan, zal bij acceptatie in het advies worden vastgesteld. Als tijdens de looptijd van de polis de status van de debiteur/garant wijzigt, dient verzekerde dit te melden.

· Bij particuliere debiteuren en banken kan zowel commercieel als politiek risico van toepassing zijn, waarbij tot aan de polismodernisering de huidige definities gelden.

Totdat de technische uitwerking van een positieve risico-omschrijving is afgerond, zal het hoger gedekt percentage voor politieke risico's via een aanhangsel bij de polis worden vastgelegd. Naar verwachting zal de nieuwe polisvorm na de zomer kunnen worden geïmplementeerd

Vanzelfsprekend zal de premie voor de verhoogde politieke dekking conform het OESO-Premieakkoord worden berekend.

Het beleid is per 22 mei 2002 in werking getreden.

DE MINISTER VAN FINANCIËN,