Vendex KBB NV

Vendex KBB stopt met telefoonwinkels Dixtone

Vendex KBB stopt met Dixtone, een keten van 45 telefoon- en communicatiewinkels. De meeste winkels worden gesloten. Een aantal winkels zal worden overgedragen aan de telecomonderneming Dutchtone (Orange S.A.), die vooruitlopend op de herlancering van Dutchtone onder de naam Orange een eigen netwerk van telecomwinkels wil opzetten. De betrokken ondernemingsraad is om advies gevraagd; de medewerkers van Dixtone zijn geïnformeerd.

Dixtone werd tweeënhalf jaar geleden opgericht. De lancering in november 1999 viel samen met de hausse in de telecommarkt. Sindsdien is zowel Dixtone als de afzet van communicatiediensten snel gegroeid, hetgeen het concern tot en met het jaar 2000 aanzienlijke bonussen en distributievergoedingen heeft opgeleverd.

In het afgelopen jaar zijn de marktomstandigheden echter sterk gewijzigd. De markt voor mobiele telefoons raakte verzadigd, als gevolg waarvan de telecomproviders de vaak aanzienlijke subsidies op de verkoop van aansluitingen sterk reduceerden. Hierdoor kwam het rendement van Dixtone onder druk. Omdat het bestaansrecht van Dixtone nauw samenhing met distributievergoedingen is besloten de formule te beëindigen en een deel van het winkelbestand over te dragen aan Dutchtone. Voor het concern heeft de sluiting geen negatieve financiële consequenties.

Door de beëindiging van Dixtone vervallen in de winkels circa 110 fulltime arbeidsplaatsen. De gevolgen voor de overhead worden nader onderzocht. In de winkels gaat het hoofdzakelijk om jonge medewerkers, die naar verwachting zonder probleem kunnen worden herplaatst. Bovendien is het sociaal plan van Vendex KBB van toepassing. De arbeidsplaatsen in de winkels die worden overgedragen aan Dutchtone, gaan mee over naar deze onderneming.

Public relations Investor relations Peter van Bakkum, tel. 020 - 5490 432 Marius Zomer, tel. 020 - 5490 509