Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

27-05-2002
Schoolvervoer tijdig aanvragen

Vergoeding leerlingenvervoer

De verordening voor het leerlingenvervoer van de gemeente Heumen bepaalt onder welke voorwaarden de gemeente het vervoer regelt voor leerlingen naar scholen voor het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onder wijs.

goedkoopste

In principe is de vergoeding gebaseerd op de goedkoopste wijze van vervoer naar de dichtstbijzijnde, toegankelijke school. Dat is meestal het openbaar vervoer of de fiets.

Ook aangepast vervoer, d.w.z. met een taxi of taxibusje, is mogelijk. Om hierv oor in aanmerking te komen, dient aan een van onderstaande voorwaarden te worde n voldaan:


- De leerling is op grond van zijn/haar lichamelijk en/of geestelijk handicap n iet in staat met het openbaar vervoer te reizen ( zelfs niet onder begeleiding) .


- De leerling kan onder begeleiding wel met het openbaar vervoer reizen, maar g een van beide ouders of iemand anders is in staat de leerling te begeleiden. Di t moet uiteraard bij de aanvraag duidelijk kunnen worden aangetoond.


- De reisduur met openbaar vervoer is meer dan één uur en kan met aangepast ver voer terug gebracht worden tot 50% of minder.


- Er is geen openbaar vervoer.


- Het aangepast vervoer is goedkoper dan het openbaar vervoer.
De verordening Leerlingenvervoer geldt, onder bepaalde voorwaarden, vanaf komen d schooljaar ook voor gehandicapte leerlingen in het regulier onderwijs.

bijdrage

Gemeenten mogen eigen beleid maken ten aanzien van de eigen bijdrage. Ons gemee ntelijk beleid is als volgt:


- Voor het vervoer naar reguliere basisscholen is een bedrag afgesproken, dat g elijk staat aan de kosten voor openbaar vervoer over 6 km. Voor komend schoolja ar is dat 316,50. Ouders met een belastbaar gezinsinkomen van 19.900,-- of ho ger (peiljaar 2000) zijn tot deze bijdrage verplicht.


- Gehandicapte leerlingen in het regulier onderwijs betalen geen eigen bijdrage .


- Voor het vervoer naar speciale scholen voor basis- en voortgezet onderwijs en voor andere scholen voor speciaal onderwijs wordt geen drempelbedrag geheven.

Wie in het schooljaar 2002/2003 voor een vergoeding in de vervoerskosten of voo r aangepast vervoer in aanmerking denkt te komen, en geen aanvraagformulier van de gemeente Heumen heeft ontvangen, kan contact opnemen met het cluster Onderw ijs van de gemeente Heumen tel. (024) 358 82 51. Ook bij de receptie zijn de fo rmulieren verkrijgbaar tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Aanvragen dienen in principe ingediend te zijn voor 17 juni 2002.