Openbaar Ministerie

Den Haag, 27 mei 2002 Rechter beslist over in beslag genomen beeldmateriaal

Het Openbaar Ministerie is bereid te wachten met het bekijken van in beslag genomen journalistiek beeldmateriaal tot de rechter heeft beslist dat de inbeslagname rechtmatig was. Dat heeft voorzitter J. de Wijkerslooth toegezegd in een gesprek met de Nederlandse Vereniging voor Journalisten en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Een van de onderwerpen van het gesprek was de Aanwijzing Toepassing dwangmiddelen bij journalisten van het College van procureurs-generaal, die op 1 april jl. in werking is getreden. Vanuit de NVJ en het NGH kwam het verwijt dat het OM steeds vaker en steeds lichtvaardiger journalistiek beeldmateriaal in beslag zou nemen. Het OM bestrijdt dit. "De Aanwijzing Toepassing dwangmiddelen benadrukt het belang van een onbelemmerde nieuwsgaring. Pas na een zorgvuldige afweging van de belangen van journalisten en die van opsporing en vervolging, kan worden overgegaan tot de toepassing van dit dwangmiddel. Daarbij wordt beslist niet over één nacht ijs gegaan", aldus De Wijkerslooth.
Het OM is bereid om een extra zorvuldigheidswaarborg in acht te nemen. Als wordt overgegaan tot in beslagname van beeldmateriaal, biedt de officier van jusititie de omroep aan de banden verzegeld over te dragen. De omroep kan dan bij de rechter bezwaar maken tegen de inbeslagname. Pas als deze de vordering rechtmatig vindt, wordt het materiaal bekeken of beluisterd.
Een dergelijk aanbod is recent ook gedaan aan de hoofdredactie van TV-Gelderland, toen het Arnhemse parket beelden in beslag wilde nemen die waren gemaakt na een dodelijk verkeersongeval. TV-Gelderland wenste echter niet op dit aanbod in te gaan.