LAD

Nieuws

Onderhandelingen CAO Onderzoekinstellingen verlopen moeizaam

In maart en april zijn de onderhandelingen voor de nieuwe CAO Onderzoekinstellingen gestart. De CAO geldt voor ongeveer 4300 mensen en loopt af op 1 juni 2002.

Primaire arbeidsvoorwaarden
Het belangrijkste struikelblok lijkt de loonparagraaf te worden. De werkgevers willen ook de kosten van de vorige CAO verhalen op de nieuwe CAO. Werkgevers hebben het volgende bod gedaan:
* per 1 juni 2002 een salarisverhoging van 2%;
* de structurele eindejaarsuitkering van 158,82 te verhogen tot 250,-;

* per 1 maart 2003 volgt een salarisverhoging van 1,75%.
Werkgevers willen de vergoeding van de ziektekosten met ingang 2003 bevriezen en de salarisschalen 13 tot en met 16 een extra verhoging geven. LAD/AC en de andere werknemersorganisaties vinden dit bod onacceptabel. Zij hebben voorgesteld:

* per 1 juni 2002 de salarissen met 3% te verhogen;
* een structurele eindejaarsuitkering van 2% vanaf eind 2002;
* per 1 februari 2003 een salarisverhoging van 0,7%.
Andere knelpunten
Belangrijke verschilpunten vormden ook de invoering van flexibelere werktijden, het bevriezen van de vergoeding van de ziektekostenpremie vanaf volgend jaar en flexibilisering van de huidige seniorenregeling. Ook over verbetering van de faciliteiten voor OR-leden verschillen de opvattingen.

Overeenstemming
Partijen zijn het wel eens over een aantal aanvullende afspraken bovenop de wet Arbeid en Zorg met uitgebreidere betaald-verlofregelingen. Ook is overeenstemming over een nieuwe kinderopvangregeling, een pensioen- en verhuiskostenregeling en zijn er afspraken gemaakt om invulling te geven aan het recht op een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Nieuw overleg
Op 11 juni worden de onderhandelingen voor de CAO Onderzoekinstellingen voortgezet. Het belooft een zwaar overleg te worden, waarbij het nog maar de vraag is of dan wel een principe-akkoord wordt bereikt.

Meer weten over CAO-akkoorden? Word dan nu lid!