Gemeente Breda

27-05-2002

Stichting nieuwe katholieke school in Teteringen opgenomen in plan van scholen 2003-2006
Het college plaatst de aanvraag van het bestuur van de J.L. Vivesstichting voor de stichting van een nieuwe katholieke school in Teteringen op het plan van scholen 2003-2006. De aanvraag voor de schoolstichting voldoet aan alle wettelijke criteria. De gemeente stuurt het plan naar de minister van onderwijs maar wel met het advies om de stichting van deze nieuwe school niet te bekostigen. De gemeente is van mening dat er voldoende katholiek onderwijs in Teteringen is om de toename van het aantal verwachte leerlingen op te vangen. Ook zou de katholieke school De Wegwijzer binnen afzienbare tijd onder de opheffingsnorm komen, als er nog een katholieke school bijkomt.

De J.L. Vivesstichting wil een school stichten in Teteringen aan de Nieuwe Dorpsrand. De aanvraag voldoet aan de wettelijke vereisten en het minimum aantal leerlingen voor schoolstichting (250 leerlingen) wordt gedurende 20 jaar gehaald.
De gemeente is echter van mening dat de leerlingengroei bij de drie bestaande scholen ondergebracht kan worden (Helder Camara, De Wegwijzer en De Springplank). Voor openbare basisschool De Springplank en de katholieke basisschool Helder Camara is nieuwbouw voorzien. Daarnaast is de gemeente voorstander van multifunctioneel bouwen, waarbij meer functies in één gebouw ondergebracht worden. Procedure
Indien ouders c.q. een schoolbestuur een school willen stichten dan toetst de gemeenteraad deze aanvraag aan de wettelijke criteria en als aan de wettelijke criteria wordt voldaan- wordt de aanvraag op het plan van scholen geplaatst. De minister van onderwijs beslist over de feitelijke bekostiging van de school. Gezien de wettelijke termijnen moet de gemeenteraad voor 1 augustus 2002 een besluit nemen. Het schoolbestuur kan in beroep gaan bij de minister. De gemeente heeft een adviesrecht aan de minister.

Breda, 27 mei 2002