Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Faber verduidelijkt regels jachtakte

27 mei 2002 -
Staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft de voorwaarden voor de afgifte van jachtakten verduidelijkt, met name op het punt van de voorwaarden voor bijschrijving van groot-kaliber geweren. Faber schrijft in een circulaire aan de korpschefs van de regionale politiekorpsen dat deze geweren alleen kunnen worden bijgeschreven op de jachtakte als zij worden gebruikt voor beheer en schadebestrijding in Nederland.

De jachtaktehouders moeten aannemelijk maken dat er sprake is van een 'redelijk belang'. Dit kan aan de hand van geldige vergunningen of ontheffingen of met eerder verleende vergunningen of ontheffingen die niet ouder zijn dan 3 jaar.

Jachtaktehouders die incidenteel assisteren bij beheer en schadebestrijding moeten ook een 'redelijk belang' aanemelijk maken als zij een groot-kaliber geweer willen laten bijschrijven op de jachtakte. Die bijschrijving is alleen mogelijk als zij ondersteuning verlenen op uitnodiging van een jachtaktehouder die een vergunning of ontheffing heeft. Als jachtaktehouders in het verleden ondersteuning hebben verleend, dient dat niet langer dan 3 jaar geleden te zijn.

Met deze verduidelijkingen ondersteunt Faber de inzet van de politie en het ministerie van Justitie om het wapenbezit in Nederland te beheersen. De circulaire is in de Staatscourant gepubliceerd.


---

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en Justitie en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.