Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/064

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

27 mei 2002

Nr. 02/064

Hoger krediet voor arbeidsgehandicapten die eigen bedrijf starten

Arbeidsgehandicapten die een eigen bedrijf willen starten, kunnen hiervoor in de toekomst een krediet van 28.951 euro krijgen. Dit is evenveel als bijstandsgerechtigden die voor zichzelf beginnen. Nu geldt voor arbeidsgehandicapten nog een maximum van 27.227 euro. De voorlichting over de kredietregeling voor arbeidsgehandicapten zal worden uitgebreid.

Dit schrijft staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer bij de aanbieding van het rapport Reïntegratie in ondernemerschap. Het rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar het gebruik van het Starterskrediet arbeidsgehandicapten.

Op grond van deze regeling kunnen arbeidsgehandicapten die een eigen bedrijf beginnen sinds juli 1998 een krediet krijgen van maximaal 27.227 euro. Aanleiding voor het onderzoek was de vraag of dit maximum bedrag zou moeten worden verhoogd naar 45.378 euro.

Uit het onderzoek blijkt dat in geringe mate gebruik wordt gemaakt van het starterskrediet en dat de huidige grens geen belemmering vormt. De meeste verstrekte kredieten liggen tussen de 9.076 en 18.151 euro en blijven daarmee onder de grens die nu geldt. Van juli 1998 tot en met december 2000 hebben vervolgens zon 70 tot 125 mensen van de regeling gebruik gemaakt.Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat medewerkers van de instellingen die de regeling uitvoeren nog onvoldoende oog hebben voor de mogelijkheid voor arbeidsgehandicapten om zelf een bedrijf te starten. Verder blijkt dat slechts weinig arbeidsgehandicapten de regeling kennen.

Op grond van deze conclusies stelt staatssecretaris Hoogervorst dat er op zich geen aanleiding is het maximum krediet te verhogen. Uit oogpunt van eenduidigheid zal hij dit echter toch gelijk trekken met het maximale krediet dat bijstandsgerechtigden kunnen krijgen als zij een eigen bedrijf starten. Verder hoeven arbeidsgehandicapten die tot 10.000 euro willen lenen niet langer eerst een aanvraag bij een bank in te dienen. Zij kunnen voortaan rechtstreeks naar het UWV. Voor hogere bedragen blijft deze verplichting wel gelden. Verder wil de staatssecretaris dat arbeidsdeskundigen nadrukkelijker wijzen op de mogelijkheid voor arbeidsgehandicapten om een bedrijf te starten, naast het gaan werken in loondienst. Tot slot zal de voorlichting over de regeling aan potentiële starters worden verbeterd.


---

Het rapport Reïntegratie in ondernemerschap kost 14,07 euro, inclusief BTW, en is te bestellen bij Elsevier bedrijfsinformatie bv, Postbus 808, 7000 AV Doetinchem, telefoon 0134-358358, ISBN 90 5749 845 6.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van staatssecretaris Hoogervorst over evaluatie starterskrediet arbeidsgehandicapten
PDF publicatie Bijlage: Eindrapport Reintegratie in ondernemerschap