---

Toespraken
---

De reünie van het Korps Commandotroepen

27-05-2002

Toespraak van minister van Defensie mr. F.H.G. de Grave ter gelegenheid van de reünie van het Korps Commandotroepen (Roosendaal, 25 mei 2002, 11.30 uur)

Ridders Militaire Willemsorde, burgemeester Marijnen, generaals, dames en heren en - vooral ook - commando's en oud-commando's.

Om te beginnen wil ik het Korps Commandotroepen van harte feliciteren met het zestigjarig bestaan op 22 maart van dit jaar. Vanaf de oprichting heeft het korps bewezen over een ongekend aanpassingsvermogen te beschikken. Het KCT heeft in de loop der jaren immers taken van zeer uiteenlopende aard verricht. In de begintijd bestond de eenheid uit individueel opererende militairen, die voor bijzondere opdrachten werden ingezet. In een latere fase werden de commando's opgeleid voor het uitvoeren van verkenningen achter vijandelijke linies. De laatste jaren is er sprake van een ontwikkeling in de richting van "special forces". Er was aldoor één constante : het uitzonderlijk hoge niveau van de prestaties van de commando's.

Ook de omvang van het korps is sterk aan verandering onderhevig geweest. Na een drastische inkrimping in het kader van de "Operatie Chirurg" is het korps later weer uitgebreid. Sinds het begin van de jaren negentig staat het KCT regelmatig in de schijnwerpers. De langdurige inzet in Bosnië en de recente inzet in Afghanistan leverden nationaal en internationaal veel waardering op. Zo vormen de commando's een vaste waarde binnen Defensie.

Sinds de laatste reünie zijn ruim vijf jaren verstreken. Op 22 maart 1997 was de oude en vertrouwde Engelbrecht van Nassaukazerne met de befaamde tranenpoort nog het décor van de viering van het 55-jarig bestaan van het korps. Eind 1997 is het korps tijdelijk, voor de duur van de verbouwing, verhuisd naar de Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom. Deze zomer zal het KCT weer zijn intrek kunnen nemen in de volledige gerenoveerde Engelbrecht van Nassaukazerne.

De reünie van het Korps Commandotroepen heeft vandaag plaats in Roosendaal. En dat is niet voor niets. U allen, oud-commandos en commandos, hebt een bijzondere band met Roosendaal in het algemeen en de Engelbrecht van Nassaukazerne in het bijzonder. U hebt hier vele herinneringen. Herinneringen aan bloed, zweet en tranen. Maar ook herinneringen aan teamgeest, kameraadschap en Brabantse gezelligheid. Vandaag wordt de verbouwde Engelbrecht van Nassaukazerne, vooruitlopend op de officiële oplevering, weer in gebruik genomen door commandos. Deze reünie, met het defilé, markeert de terugkeer van de commandos naar Roosendaal, de thuisbasis. Vandaag wordt de traditionele band van het Korps Commandotroepen met de stad in ere hersteld.

De nieuwe Engelbrecht van Nassaukazerne ziet er prachtig uit. Eén wezenlijk onderdeel ontbreekt nu echter nog. Dat zal ik zo dadelijk onthullen zodat het de oude plaats weer kan innemen.

Ik wens het Korps Commandotroepen vele goede jaren toe op de oude locatie. Ik ben er van overtuigd dat de roemruchte traditie met verve zal worden voortgezet, in zowel nationaal als internationaal verband.

Nieuws Ministerie van Defensie