Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 27 mei 2002

Grote financiële gevolgen voor bedrijfsleven

Overnamekosten nederlandse deelneming toch fiscaal aftrekbaar

In een arrest van 24 mei 2002 oordeelt de Hoge Raad dat de kosten die een bedrijf maakt voor de overname van een Nederlandse deelneming fiscaal aftrekbaar zijn in het jaar van aankoop. Deze uitspraak heeft voor veel ondernemingen grote financiële gevolgen omdat bij grote overnames vaak miljoenen euro's worden uitgegeven voor de begeleiding door banken, het inwinnen van externe adviezen en de kosten van boekenonderzoek. Deze kostenaftrek betekent ook een vermindering van de belastinginkomsten voor de overheid. De uitspraak is het resultaat van een door Loyens & Loeff gevoerde cassatieprocedure bij de Hoge Raad.

De Hoge Raad oordeelde dat kosten die verband houden met de aankoop van een deelneming in een Nederlandse onderneming aftrekbaar zijn in het jaar van aankoop.
Met dit arrest 'gaat de Hoge Raad om' en voorkomt daarmee dubbele belastingheffing op het niveau van de moedermaatschappij en een dochtermaatschappij. In eerdere arresten oordeelde de Hoge Raad namelijk dat deze kosten niet aftrekbaar waren maar geboekt moesten worden als onderdeel van de kostprijs van de aangekochte deelneming. Voor de gevallen waarin dat gedaan is, heeft de Hoge Raad nu ook geoordeeld dat bedrijven de overnamekosten alsnog in aftrek kunnen brengen, zij het mogelijk pas bij verkoop van de deelnemingen.

Noot voor de redactie,